Разкриха загадката на Стоунхендж

Британски археолози твърдят, че са открили предназначението на Стоунхендж, съобщава The Washington Post. Според тях, световноизвестното мегалитно съоръжение е служело за гробище на племенни вождове в древността.

Изводите си те базират на радиовъглероден анализ на човешки останки, открити на територията на комплекса. Кремираните човешки кости и зъби били открити още през 1950 година и до сега са съхранявани в музея в Солсбъри. Изследванията показват,че най-ранното погребение датира от 3030 - 2880 г.пр.н.е., а най-късното - 2570-2340 г.пр.н.е. Според учените за период от около 600 години в Стоунхендж са погребани между 150 и 240 мъже, жени и деца.

Ръководителят на разкопките проф. Майк Паркър Пиърсън от университета в Шефийлд смята, че в Стоунхендж освен вождовете са погребвани и техните семейства.Догадките му се потвърждават от откритите артефакти, сред които и каменен жезъл.

Резултатите от последните изследвания опровегават твърденията, че Стоунхендж е бил обсерватория или светилище на религиозен култ.По думите на проф. Пиърсън част от мегалитното съоръжение наистина се е използвало за обреди. Обредният комплекс е разположен на река Ейвън, която древните смятали за граница между света на живите и царството на мъртвите.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини