Северна Корея изстреля три ракети с малък обсег

Северна Корея изстреля три ракети с малък обсег по време на военни учения, предаде Франс прес, позовавайки се на южнокорейската агенция Йонхап.

Според цитиран от агенцията правителствен източник, ракетите са били изстреляни вчера в Жълто море на около 40 км западно от Пхенян. Те били част от военно учение с ракети с обсег 46 км.

"Изстрелването на ракети, подобно на извършеното на 28 март, е част от нормални военни учения за подобряване на оперативните способности на ракетите", каза източникът.

На 28 март Северна Корея изстреля три или четири ракети с малък обсег тип "Стикс" и предупреди, че може да забави демонтирането на ядрените си инсталации ако САЩ не решат спор по ядрения въпрос, който буксува от няколко месеца.

Тогава Белият дом осъди изстрелванията и ги определи като неконструктивни. Говорителят Гордън Джондроу призова Пхенян да се съсредоточи върху демонтирането на ядрените си инсталации, припомня АФП.

Шестстранните преговори по ядрената програма на Пхенян започнаха през август 2003 г. В тях участват двете Кореи, САЩ, Русия, Япония и Китай.

На 13 февруари 2007 г. Северна Корея се ангажира да демонтира ядрените си инсталации в замяна на енергийна помощ от един милион тона петрол.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини