Македония гласува днес

В съседна Македония днес ще се проведат първите в историята на страната предсрочни парламентарни избори, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Македония.

Избирателните секции ще отворят в 7.00 часа местно време. Изборният процес приключва в 19.00 часа. Право на глас имат 1 779 116 души, които ще гласуват в 2 976 избирателни секции. Те ще избират между 18 партийни листи и 1 540 кандидати за 120-местния парламент. Държавната избирателна комисия /ДИК/ съобщи, че организацията за гласуването е приключила и всеки ще може да упражни конституционното си право на вот. Предизборната кампания продължи 20 дни. Очакванията са коалицията около управляващата и досега партия ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски да спечели около 33 % от гласовете и така да си осигури самостоятелно мнозинство, т.е. над 60 от общо 120 депутатски мандата в местния парламент. Предвижданията за резултатите на коалицията около Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) са тя да спечели около 11 на сто от гласовете. Прогнозите за двете основни албански политически партии – Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети и Демократичната партия на албанците (ДПА) на Мендух Тачи, сочат близки за тях резултати (около 8-9 %) с малка преднина за ДСИ. Заради въоръжените инциденти по време на предизборната кампания между членове на двете албански партии международната общност отправи сериозни предупреждения и сега главното внимание е насочено към това в деня на изборите да няма никакви инциденти. Рекорден брой полицаи, спецчасти, дори хеликоптери ще бъдат ангажирани в охраната в деня на изборите.
БГНЕС припомня, че Македония обяви независимост през 1991 година след референдума за независимост от 8 септември. На 15 януари 1992 година България първа призна независимостта й под конституционното име. Впоследствие това направиха и други страни - Турция, Словения, Русия, САЩ и други. Македония е парламентарна република начело с президент, избиран за 5 години. Висш законодателен орган в страната е Събранието, което се състои от 120 депутата, избирани за 4 години. Висш изпълнителен орган в държавата е правителството начело с министър-председател. Първият президент на Македония бе Киро Глигоров. Втори президент бе Борис Трайковски, от 15 декември 1999 година до 26 февруари 2004 година, когато загина при самолетна катастрофа в Босна и Херцеговина. В момента държавен глава на западната ни съседка е Бранко Цървенковски.
Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини