Хакери пробиха сайт на НАСА за марсианската мисия

Сайт, чрез който се разменя информация мисията на Марс на американския апарат "Феникс", бе пробит от хакерска атака, съобщи Associated Press.Задачата на "Феникс" е да търси следи от живот на Червената планета в рамките на научния проект Phoenix Mars Lander.

Представител на групата учени, които отговарят за мисията - Сара Хамънд, разказва, че хакерите са повредили официалния сайт на НАСА и са изтрили информационните съобщения. В замяна компютърните разбойници са оставили свой подпис и линк към друг сайт.

Хостингът, който е предоставен от Университета в Аризона е прекратен.

Амбициозният проект "Феникс" трябва да даде отговор на въпроса дали е възможно на Марс да е съществувал живот. Приблизителните разходи до сега са 420 милиона долара. "Феникс" кацна на Марс на 26 май. Мисията му ще продължи 90 дни. През това време "марсоходът" ще търси вода.

Още от самото начало НАСА се сблъска с доста трудности. На вторият ден от мисията бе открита софтуерна грешка, която не позволяваше да се разгърне автоматизираната ръка на апарата.След това бе изгубена връзката с "Феникс". Все пак специалистите доста бързо се справиха с проблемите и първите снимки от Марс са вече налице.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини