Взривиха датско посолство

Един пакистански служител на датското посолство в Исламабад е загинал, а трима са били ранени при днешния атентат пред датското дипломатическо представителство.


Това съобщи датският министър на външните работи Пер Стиг Мьолер, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. Мьолер уточни, че жертвата е чистач. Единият от ранените е пострадал тежко. Четиримата датски служители на посолството, трима от които не са постоянно базирани в Пакистан, не са пострадали.

След кризата, предизвикана от публикуването в датската преса на карикатури на пророка Мохамед, страната изтегли по-голямата част от персонала на посолството си в Исламабад, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. Мьолер съобщи, че датското правителство не знае кой стои зад атентата, но поддържа контакт с пакистанските власти. Той осъди нападението като напълно неприемливо.

При атентата общо бяха убити най-малко осем и ранени 30 души, предаде Франс прес, като се позовава на държавната телевизия и на полицията. Според Асошиейтед прес, която се позовава на официални представители и очевидци, жертвите са поне пет, включително двама полицаи, а ранените са 32. Няма пострадали чужденци.

На мястото на експлозията е останал голям кратер. На две околни сгради са нанесени щети, няколко автомобила са унищожени, други са се подпалили.

Колата бомба, паркирана пред датското посолство, експлодира в 13 ч. местно време. Полицията все още не е установила дали става въпрос за самоубийствено нападение. За момента никой не е поел отговорност за атентата. Вторият човек в йерархията на Ал Каида Айман аз Зауахири обаче наскоро призова за нападения срещу датски обекти заради публикуването на карикатурите на пророка Мохамед.
По искане на пакистанското министерство на външните работи е била съществено засилена охраната на чуждестранните дипломатически представителства в Исламабад. Норвегия затвори незабавно посолството си в Исламабад, което се намира на неколкостотин метра от датското. В резултат на взрива са били счупени прозорци на сградата. Управляващата Пакистанска народна партия (ПНП), която започна диалог с талибаните, заяви, че властите трябва да установят кой е организирал атентата. Едва след това ПНП ще решава дали това ще има последици за преговорите с ислямисткото движение.
Вижте снимки от експлозията

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини