Deutsche Telekom наемала агенти на Щази за подслушване

Ръководството на най-голямата телекомуникационна компания в Европа - Deutsche Telekom е наемало бивши агенти от Министерството на държавната безопастност на ГДР - Щази, за подслушване на телефоните на своите топ-мениджъри, съобщава Scotsman. По данни на следствието за шпионажа компанията е платила 359 000 долара, като следенето на топ-мениджърите е започнало няколко години по-рано, от колкото Телекомът признава.

На 25 май 2008 година немският мобилен оператор призна, че ръководителите му за наемали частна фирма за проследяване на телефонните преговори на топ-мениджърите на Deutsche Telekom. Ставало дума за периода от 2005-2006 година.Според телекомът тези мерки били предприети, за да се намали изтичането на информация.

На 29 май 2008 година прокуратурата в град Бон започна следствие по дело за шпионаж срещу Deutsche Telekom. Под разследване са трима бивши ръководители на компанията: бившият генерален директор Ron Sommer, управлявал през периода 1998-2004 г., както и Klaus Zumwinkel - председател на борда на директорите и Kai-Uwe Ricke.

Телекомът заяви, че настоящият генерален директор Rene Obermann е бил в течение на подслушването, опитал се е да се противопостави, но е претърпял провал. Оберман не е дал гластност на случилото се, защото се е опасявал, че това ще навреди на репутацията на Deutsche Telekom.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини