Пак забраниха забрадките

В четвъртък турският конституционен съд реши да отмени решението на парламента отпреди четири месеца да позволи забрадките в университетите, което беше прието под натиска на премиера Реджеп Тайп Ердоган.

След масовите протести, последвали февруарското решение на парламента, опозиционната Републиканска народна партия веднага заведе дело срещу поправките в конституцията, които по същество отменяха деветдесетгодишната традиция на независимост на религиозните вярвания от държавата в Турция.

Решението на съда е лоша новина за Ердоган и партията му. Отделно дело, заведено от главния прокурор на страната за антиконституционна политика на правителството, може да лиши както премиера, така и президента Абдула Гюл от правото да членуват в политическа партия за срок от поне пет години.

Според Ердоган носенето на забрадки трябва да е личен избор на всяка жена, която иска да изрази религиозната си свобода. Заради забраната на много жени се отказва образование. Самият премиер отказа коментар при завръщането си в Анкара от Истанбул, където присъства на конференция на тема „Рискът от земетресение в Истанбул."

Пред „Миллиет" той заяви, че страната е в състояние на готовност след последните земетресения в Мраморно море. Очаква се по-късно в петък той да даде официално изявление, в което да коментира решението на Конституционния съд.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини