Фермери: Идат много по-крайни мерки

За защитна изкупна цена на млякото 40 евроцента на литър настояват от Националната асоциация на млекопроизводителите в България (НАМБ). Искането си млекопроизводителите аргументираха с поскъпването на фуражите.

В момента изкупните цени на суровото мляко -първа категория, са намалели до 52 ст. за литър, каза председателят на асоциацията Адриан Цаконски, цитиран от БТА. Същите защитни цени трябва да има и за месото, настояват от НАМБ. При тези изкупни цени цените на продуктите в магазинната мрежа не трябва да се променят постоянно, както това е сега.

Произвежданата от нас стока е от първа необходимост, наравно с хляба, и в цял свят тя се субсидира, посочиха фермерите. Затова те настояват и у нас за млякото да се прилага същият механизъм за защита, както е при зърнопроизводството. Дълбоката криза, в която млечното и месното животновъдство изпаднаха през 2007 г., изисква бързи, адекватни и решителни действия от страна на държавата, заявиха от НАМБ. Сред краткосрочните мерки, в рамките на един месец, които тя трябва да предприеме спешно за спасяването на бранша бяха изброени още - субсидиране до края на текущата година на произведеното от ферми 1-ва категория сурово краве мляко и изплащане на неиздължените суми по програмата на ЕК "Де минимис".

Фермерите искат още ДФ "Земеделие" да предостави кредитна линия за купуване на фуражи от новата реколта при много облекчен режим за млекопроизводители 1-ва и 2-ра категория.

Млекопроизводителите настояват да се предприемат бързи действия за промяна на Закона за акцизите, с цел да се възстановява акцизът за горивата.
Крайно време е НВМС да започне да ни уведомява какви са тези продукти - като млякото от Унгария например - което залива пазара, както и от други европейски държави - дали са от резерва или са негодни за консумация в страните, от които идват, каза производителят Атанас Атанасов от Ловеч.

Българските млекопроизводители искат да знаят с какви показатели пристигат тези суровини, за какво са предназначени и какъв е крайният продукт. Произведените от тях продукти трябва задължително да се разграничават от българското производство, заявяват от бранша.
Ако държавата не изпълни тези изисквания на млекопроизводителите, те ще разширят формата на протестите си "до много по-крайни мерки" от сегашните, каза Цаконски. Той припомни, че засега млекопреработвателите ще излязат на мирен протест в сряда пред сградата на Министерството на земеделието и храните и по-късно пред ДФ "Земеделие".

Срокът, който те дават на държавата, за да реагира, е една седмица.

Средствата за произведеното от ферми (първа категория) сурово краве мляко и изплащането по de minimis средства ще бъдат предоставени на бенефициентите след официално одобрение на Европейската комисия. Това се посочва в обръщение на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов към председателя на НАМБ Адриан Цаконски.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини