10-те най-добри извинения защо закъсняваме за работа

Някои хора всяка сутрин се събуждат преди будилника да иззвъни, щастливи заради греещото слънце и нетърпеливи да започнат деня.
Пристигат на работа, подсвирквайки си, и са свършили много неща, дори преди повечето от колегите им да са пристигнали. Тези редки екземпляри, наречени също "сутрешни хора", не разбират другите, за които сутрините винаги са изпълнени с паника и негативни чувства.

Много повече хора, отколкото можете да си представите, принадлежат към тази група. Според скорошно изследване на CareerBuilder.com 15 % от работещите признават, че закъсняват за работа поне веднъж седмично. Защо толкова много от нас закъсняват?

Може би ще се изненадате, когато разберете, че дрямката не е основният виновник за закъсненията ни.

32 % от служителите оправдават закъсненията си с големите задръствания. 17 % посочват липсата на сън като причина, а 7 % закъсняват заради децата си, които трябва да бъдат заведени на училище или на детска градина.

Други причини като това, че са забравили нещо вкъщи или че не се чувстват добре, също са популярни.

За щастие на закъсняващите 43 % от работодателите няма да използват закъсненията им срещу тях в случай, че спазват крайните срокове за поставените задачи и работят добре.

Разбира се, някои мениджъри не гледат на нещата по този начин и могат да ви връчат заповедта за уволнение след няколко закъснения в рамките на една година.

Използвайте въображението си

Повече от 27 % от работодателите казват, че се отнасят скептично към оправданията на подчинените си за закъсненията им. Оказва се, че имат основание: 24 % от всички служители решават да измислят фалшиво оправдание, а не да кажат истината.

Какво означава това за вас?

Ако сте попаднали в задръстване, виждате как минутите летят и решавате, че честността не е най-добрата политика в случая, измислете правдоподобна и приемлива причина за закъснението си.

В края на краищата, ако сте работодател, който чува една от тези 10 причини за закъснения, също ще бъдете подозрителни.

1. Когато прекосявах реката, за да отида на работа, се загубих в мъглата.

2. Някой открадна всичките ми цветя пред къщи.

3. Трябваше да се явя на прослушване за "Мюзик айдъл".

4. Бившият ми съпруг открадна колата ми, така че не можах да дойда на работа.

5. Пътят ми към работното място беше затворен заради кортежа на президента.

6. Получих краткотрайна амнезия и не можах да си спомня къде работя.

7. Тази сутрин ме подведоха под отговорност заради измама с ценни книжа.

8. В "Дънкин Донатс" имаше прекалено голяма опашка.

9. Опитвах се да си получа оръжието от полицията.

10. Нямах пари за бензин, защото е края на месеца.

Съобразявайте се с мнозинството

Когато става въпрос за пунктуалност, най-добре е да се ориентирате каква е културата на работното ви място. Ако всички работят усърдно, докато вие закъснявате всяка сутрин, то тогава се набивате на очи.

Но пък ако всеки се появява когато си поиска в периода между 8.45 и 9.15, тогава може би случайното закъснение ще остане незабелязано.

От друга страна редовните закъснения няма да помогнат нито на развитието на кариерата ви, нито на отношенията ви на работното място. Ясно е, че началникът ви и колегите ви разчитат на това, че ще се появите на работа в началото на работното време, така че не ги разочаровайте.

Още нещо - това, че никой не се конфронтира открито с вас по повод на закъсненията ви не означава, че хората не си поглеждат часовника и не си създават определено мнение за вас и за работната ви етика.

Това може да ви се отрази по време на атестацията на работата ви и по отношение на повишението ви. Не позволявайте няколко допълнителни минути сън да нарушат репутацията ви - или още по-лошо, да ви лишат от работата ви.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини