Екосватбите - евтини, натурални и вълнуващи

Макар че у нас още си нямаме разработен бизнес за "зелени сватби", има все повече двойки, които сами си спретват екопразненства.
Тази есен Кристина и Филип ще хванaт лопатите и ще залесят с букови фиданки ерозиралия склон до родопското село Горна Арда. Причината за това е купонът, който вдигнаха преди три седмици на близката поляна, малко преди изворите на река Арда, за да отпразнуват с приятели сватбата си. Засадените дръвчета ще компенсират въглеродните емисии, изхвърлени от колите на гостите им, по пътя София-Горна Арда и обратно.

Сватбеното тържество е замислено сред впечатляващата природа на местността, която става основен фактор при избора на място за купона. Трапезата на тревата включва сезонна храна от планинския край - основно зеленчуци и плодове от селските градини.

Родопският пататник, баницата с ориз, смилянския боб и прясната пъстърва изместват напълно месото, а айрянът и водата - газираните напитки. Домашното вино и ракия са единственият алкохол на партито. За финал вместо сметанова торта домакините сервирали домашно кисело мляко със сладко от боровинки.

Украсата са цветята от поляните, а булката изненадала всички с рокля от магазин за втора употреба. Боклукът, който така или иначе не бил много, извозили до първото място с контейнери за разделно събиране, а то за щастие се оказало самото село.

Кристина казва, че точно този празник е начинът тя и избраникът й Филип да се забавляват истински с приятелите си. Завършила е екология, специализирала е в Централния европейски университет в Будапеща и в Свободния университет в Амстердам, работила е шест години в Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа.

Живяла е пет години в къща с градинка в малки градчета като Берковица и Белоградчик заради най-любимия си проект в Западна Стара планина - целта била да "сприятелят" българската и сръбската общност, за да могат заедно да се грижат за природата в местността си.

Според критериите на световната сватбена индустрия тази импровизирана женитба влиза от раз в рамката "зелена", а това на Запад си е отдавна отработена практика.

Възможностите за сватба с мисъл за природата през последните няколко години стигнаха дотам, че влюбените могат дълго да се чудят кои точно соеви свещи ще паснат на интериора им, кои органични цветя ще допаднат на тъщата, вкусът на биобирата и виното достатъчно добър ли е, марката на хибридната кола пасва ли едновременно на стила на конопената рокля и на ризата от биопамук.

Много фирми предлагат да поемат цялата организация вместо младоженците - достатъчно е те да потърсят в Google.com "green wedding". И макар че у нас още си нямаме разработен бизнес за "зелени сватби", има все повече двойки, които сами си спретват екопразненства.

Такъв е случаят и с Мария и Сашо, които на своя сватбен ден вместо обичайните розови слончета с бяла панделка, подарили на гостите по едно дръвче за спомен. На пролет всички пак ще се съберат заедно, за да си засадят подаръците.

Поканите двамата разпратили само по електронен път и така прескочили обичайния розов хартиен известител. Организирали нещата така, че да не товарят "безсмислено околната среда, която много ценят" и в крайна сметка сватбата им излязла към 2000 лв. (иначе стандартът или традицията повеляват от 4 до 6 хил.).

Оказва се, че една зелена сватба има доста предимства. Ако сте се решили да направите сериозната крачка към брака, но ви е грижа за природата и за това, което става с нея напоследък, или пък искате да съкратите разхищението на пари и енергия, или просто да избегнете отегчителните подробности на тежката традиционна сватба "по нашенски", ето ги примерите. Как точно го чувствате и как ще го измислите обаче зависи само от вас.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини