Между крадец и говедо избираме говедото

Ако в пропорционалната листа на дадена партия на трета позиция има "крадец или говедо или хората няма да гласуват изобщо, или ще гласуват за говедото".

С този пример експертът проф. Михаил Константинов олицетвори пред Нова телевизия недобрата избирателна система в България.

"Две от управляващите партии ще получат срив на идващите парламентарни избори. Само ДПС ще си запази гласовете и даже ще ги увеличи", на мнение е проф. Константинов.

"Има нужда да се промени политическия модел, и в частност изборния. Трябва да стане ясно веднъж завинаги финансирането на партиите", категоричен бе експертът.

"Управляващите нямат куража за мажоритарна система нямат куража, но може и се мисли за преференциална листа", уточни той. Константинов каза, че от четири месеца се водят преговори за нов избирателен закон и той участва в качеството си на експерт.

От своя страна лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев подчерта в ефира на Нова телевизия, че е необходима промяна в Конституцията заради нов избирателен момент. Неслучайно, напомни той, 63 пъти Конституционният съд е правил я е тълкувал.

"Конституцията трябва да се промени, защото ако 50% са мажоритарни кандидати един от тях стане министър какво правим - кой ще влезе на негово място в парламента. Не е добре държавата да харчи много за частични избори.

В основния закон трябва да се заложат параметри и принципи, а не който дойде на власт си измисля избирателен закон, за да му служи", допълни го Михаил Константинов.

"Изборното законодателство се пише на коляно. Има три вота - етнически, купен и корпоративен. Пример бяха последните местни избори в Несебър, когато братя Диневи си организираха избори", даде пример Константинов. Той посочи, че никъде по света не се гласува в тъмни стаички, това е анахронизъм. По света се гласува зад параванче.

Янев от своя страна каза, че държавата не може да се справи технически с организацията на изборите и да осигури таен вот.

"Има непрекъснат спор между МДААР, областните управи, които сами си организират кой да подготвя изборните материали уж по ЗОП, а търговете се печелят от техни приближени фирми, които не осигуряват материали, които да отговарят на законовите изисквания", категоричен беше Янев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини