Комисията по досиетата откри 22 агенти при съдиите

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на армията обяви имената на 22 съдии.

Проверени са 1782 съдии. За 511 в решение 41 е посочено, че не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.
Сред установените сътрудници на Държавна сигурност има съдии от ВАС - Александър Еленков ( вербуван в ОУ МВР Михайловград) и Славка Найденова (ОУ Смолян), и на ВКС - Борислав Ангелов (Трето управление на ДС),и Пламен Томов, секретен сътрудник на Четвърто управление на ДС). Агенти са били според наличните материали председателите софийския районен съд Николай Маджаров, на ВОС Плевен Емил Райковски, на Апелативния съд в Бургас Мелкон Мелконян, на окръжния съд в Сливен Мартин Сандулов, на районните съдилища в Провадия Костадин Бандутов, в Айтос Любомира Николова и в Момчилград Здравко Синабов, заместник-председателят на АС Варна Илия Пачолов. Щатни служители на окръжните управления на МВР са били съдиите Иван Иванов - в Ямбол, Иван Цонков - Габрово, Мариан Иванов - в Плевен, Стефан Илиев - в София. В списъка са още съдиите във Варна Владимир Георгиев, в Смолян Володя Янков, във Велико Търново Здравко Трифонов, в Перник Иво Иванов и Росица Дамянова, Любомир Луканов В София.
Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини