12% от учениците - хомо и бисексуални

12,3% от учениците в България между 15 и 19 години са хомо и бисексуални - 10,5 на сто предпочитат сексуални контакти и с двата пола, а 1,8% - с хора от своя.

Това сочи изследване, проведено през учебната 2007–2008 г. в 15 училища в София, Варна и Пловдив. То е част от проекта „Оглушителна тишина - случаят в моето училище", финансиран от холандското Министерство на външните работи, съобщи Аксиния Генчева, изпълнителен директор на българската гей организация „Джемини", цитирана от БГНЕС. Генчева, която беше сред организаторите на скандалния гей парад в събота, е работила по проекта.

Изследването показва още, че 87,7% от учениците са хетеросексуални, а 15 на сто категорично не желаят да имат хомосексуални приятели. 29% от тийнейджърите категорично отказват да седят с хомосексуален съученик. 5 на сто признават, че са готови да го тормозят, защото е гей, но 35% споделят, че биха го защитили, ако това няма да им създаде проблеми.

Като цяло учениците са най-негативно настроени към травеститите и най-малко негативно към лесбийките, коментира Генчева.

Според нея мониторинг на 8 учебника, по които учат гимназистите, показва, че в тях са засегнати много бегло проблемите на сексуалната ориентация и половата идентичност. Тази тема присъствала пестеливо в уроците за Байрон и Лорка, а в един учебник е имало коректна дефиниция за трансексуалност. По думите на Генчева обаче като цяло в учебниците още от първи клас има много строга хетероориентация - затова каква е ролята в живота на момчетата и момичетата.

Генчева заяви, че въпреки, че образователното министерство е разрешило провеждането на проекта, между „Джемини" и ведомството няма диалог. Надяваме се, поне да прочетат резултатите от нашият проект, каза още тя.
Генчева цитира и изследване на Агенция „Скала", според което 15% от българите одобряват узаконяването на еднополовите бракове в Европа, 60 на сто смятат, че в България е трудно да бъдеш хомосексуален, 42% - не желаят да имат хомосексуален приятел или колега, а 46,7 - трудно биха приели детето им да е с хомосексуална ориентация.

Изпълняващият длъжността посланик на Холандия Мартайн Елхерсма, който също присъстваше на представянето на проекта, поздрави „Джемини" за организирането на Първия гей парад в събота и заяви: "Тъжен е фактът, че той трябваше да бъде охраняван от полицията".

Междувременно Българският национален съюз в Русе обяви, че ще прави регистър на гей обществата в местната политика, икономика, култура, изкуство и спорт. Очаква се това да стане и в други градове.

До дни се очаква лидерът на БНС Боян Расате да бъде съден за хулиганство заради нападенията на националисти срещу хомосексуалисти по време на тяхното шествие в София в събота.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини