Microsoft спира продажбите на Windows XP

Компютърният гигант Майкрософт спира от днес да приема поръчки от производители и търговци за операционната система Windows XP, става ясно от съобщение в сайта на компанията.

Решението ще принуди клиентите на софтуерната империя да купуват новата програма Windows Vista.

Търговците ще могат да продават останалите им количества от старата програма до края на годината.

Много професионалисти на компютърния пазар се обръщаха към Майкрософт с искане да отложи "пенсионирането" на Windows XP най-рано до излизането на пазара на най-новата операционна система Windows -7, което трябва да стане през 2009 г.

Windows Vista изисква доста ресурс, например най-малко 1 гигабайт оперативна памет, затова мнозина купувачи предпочитат да инсталират на компютрите си обикновения и вече изпробван Windows XP.

Компютърните гиганти в производството на компютри Дел и Хюлет Пакард вече ще предлагат продуктите си само с новата операционна система Виста Ултимейт или Виста Бизнес.

От Майкрософт ще позволят единствено на малките компании производители на компютри до края на месец януари 2009г. да използват софтуера ХР. Ниско струващите компютри, като Asus Eee PC, също ще се предлагат със стария софтуер.

Събитието на остави равнодушни милиони и много медии оцениха стъпката, предприета непосредствено след пенсионирането на Бил Гейтс, като началото на края на империята Майкрософт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини