Поляци се самоубиват в британска ферма с българи

Двама поляци са се самоубили в английска ферма, където работят и българи. Първоначалните проучвания показват, че става дума за любовна афера.
Оказва се обаче, че българското посолство в Лондон е получило многобройни оплаквания за лоши битови условия в лагера, където са настанени чуждестранните работници и ще направи проверка.

Миналата събота двама поляци, мъж и жена, са били намерени мъртви в Брук Фарм, в английското графство Херфордшър. В прессъобщението на компанията S & A Produce, която наема работниците в това стопанство, се казва, че полицията не е открила подозрителни обстоятелства като причина за смъртта.

Ребека Едмъндс, която е говорител на фирмата, каза следното за инцидента: "Жена, която очевидно е живяла в лагера, се събудила и открила, че нейният приятел се опитал да се самоубие. По-късно бе потвърдено, че той е починал. От тези първи данни изглежда, че става дума за лична болка. Явно е имало проблеми в тяхната връзка и като че ли това е причината за трагичните събития".

Пред Дойче Веле тя категорично отрече вероятността лоши битови условия в трудовия лагер Брук Фарм да са причина за самоубийството на полската двойка: "Мога да уверя всеки, който слуша тази програма, че поне 50 на сто, ако не и повече от нашите работници през годините, се връщат. И те правят това поради една причина - доволни са от битовите условия и от опита, който имат като сезонни работници с фирмата S & A Produce".

Въпреки тези уверения българското посолство в Лондон ще направи проверка във фермите на компанията. Даряна Коцева, ръководител на Службата по трудови и социални въпроси към мисията, посочва, че е получила многобройни оплаквания от българи, които работят за S & A Produce: "Недоволството е свързано с нередовното заплащане, настанени са повече от допустимото хора в помещенията.

По принцип би трябвало да им осигурят интервюта за получаване на национален осигурителен номер в рамките на един месец, но имаме информация, че за три месеца това не е станало. Другите проблеми са свързани например с това, че няма винаги медицинско лице, когато работят и в самите жилища, в които са настанени".

Проверката ще стане в петък, като от посолството планират отиване на място. Информацията е, че там работят 1141 българи. 103-ма са напуснали от началото на годината. Неофициалната информация сочи, че те не са били доволни от условията на работа.

Най-тежката санкция, която може да се наложи, е да се отнеме лицензът на самата фирма.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини