В САЩ започна антимонополно разследване срещу Google

Позициите на медиакорпорацията Google на пазара на интернет реклама значително укрепнаха след сключването на сделката с Yahoo! през юни. На 2 юли обаче департамента на правосъдието на САЩ започна разследване надявайки се да възпрепятства монополизирането в тази сфера на пазара.

Търсачката Google извършва 60% от всички търсения в интернет, частта на Yahoo! е около 16,6%. Миналия месец двата гиганта сключиха съглашение, съгласно което Google може да показва реклама на страниците с резултати на Yahoo!. Стойността на сделката, която е със срок на действие 10 год., е $800 млн годишно. С нейна помощ Yahoo! се надява да се оправдае пред акционерите за отказа да приеме сливане с Microsoft.

Представителят на Института за изследване на рекламата Найджъл Гуилям смята, че в резултат на сделката Google ще получи контрол над 80—90% от оборота в тази сферa от рекламния бизнес, а това може да доведе до ръст в цените. Заради уязвимостта на позициите си участниците в сделката са договорили 100-дневен срок на мораториум на встъпването в сила. През това време органите могат да проверят законността на техните действия.

Позицията на Google в мрежата отдавна предизвиква опасенията на конкурентите и антимонополните органи, но досега не е имало повод формално да обвинят корпорацията в опит за монополизиране на пазара на интернет услугите.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини