9-дни пиене и тичане пред 6-тонни бикове по калдъръмените улици

Хиляди хора се събраха на площада пред кметството на Памплона, за да отбележат началото на най-известния испански фестивал на Сан Фермин, което се отбелязва с изстрелване на ракета, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Мъже и жени от Памплона, да живее Сан Фермин", каза градският съветник Уксе Баркос от балкон над тълпата, преди да запали фитила на ракетата. Така започна 9-дневния празник, изпълнен с пиене, прекъсвано от всекидневното тичане пред 6-тонни бикове по калдъръмените улици.

Пиршествата в града са денонощни, като улиците са пълни със стари и млади. Мнозина въобще не си лягат цяла нощ. Освен коридите, има балове и концерти. По време на фестивала градът с 250 000 жители набъбва до 1,5 млн. души с туристите.

Сан Фермин е светецът, патрон на Навара. Фестивалът датира от края на 16-и век., макар корените му да са още по-стари, от времето, когато Испания приема християнството.

Пускането на биковете става световноизвестно, когато Хемингуей го описва в романа си "Фиеста". Биковете се пускат в 8 ч. местно време (6 ч. по Гринуич).

Желаещите демонстрират смелостта си като тичат пред тях 800 м. по тесните калдъръмени улици. Следобед срещу биковете излизат матадори. Откакто започва статистиката през 1911 г., от бягането пред биковете са загинали 14 души.

Освен тях мнозина получават рани, макар и сигурността вече да е подобрена и повече хора да се вслушват в съветите как да се предпазват от огромните животни.

Два от тях са: "Ако паднете пред бик, не вдигайте глава, защото тя може да бъде откъсната", както и "Не пийте много". Вторият обаче туристите масово пренебрегват. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини