Най-посещаваните музеи в света

Френският вестник La Tribune публикува списък с най-посещаваните музеи в света за 2007 година. Класацията се оглави от Лувъра, който е имал над 8 милиона посетители.

На второ място по популярност се нарежда Британския музей с 5, 4 милиона посетители. Трета е Лондонската галерия „Тейт", която са разгледали малко повече от 5 милиона души.

Четвърти в класацията е музея Метрополитън в Ню Йорк. Той изпреварва със съвсем малко Ватикана. Резиденцията на папата е посетана от 4,3 милиона души за 2007 година.

След челната петица следват : Лондонската национална галерия, Версай, музеят на импресионистите „д`Орсе", Националният музей в Токио, музеят „Прадо" в Мадрид, Центърът „Помпидур" и др.




Като най-успешни изложби, френският вестник посочва – „От Мане до Пикасо" в Лондон, която е имала 1 милион посетители, „Духът на Леонардо Да Винчи" в Токио (770 000), изложбата от скулптори на Ричард Сер в Ню Йорк (735 000).

Общо 24 милиона посетители са разгледали световните музеи през 2007 година. Цифрата е по-висока от 2002 година, когато посещенията са били само 15 милиона.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини