Създадоха най-евтиния лаптоп в света

До сега най-евтиния лаптоп в света бе модела Worlds Cheapest Laptop, разработен от китайска компания и струващ 130 долара.

JL7100 е създаден на базата на чипсет на Samsung, а обемът на неговата оперативна памет е 64 MB. Същия капацитет е характерен и за вградената в ноутбука твърдотелна памет като тя може да бъде разширена до 8 GB, чрез външна USB памет. Производителят не съобщава модела на процесора използван в новия продукт.

Теглото на най-евтиния лаптоп в света е 680 грама, а диагоналът на екрана е 7 инча. Вътрешно JL7100 изключително много наподобява 7-инчовия модел на Asus Eee PC 701.

Ноутбукът се предлага с операционна система Windows CE 5.0. Освен нея към лаптопа се предоставят програми като MS Word Viewer, MS Excel Viewer, MS Powerpoint Viewer, MSN Messenger, Media Player, Image Viewer, Wordpad, PDF Viewer, Calculator, Paint и Internet Explorer.

От компанията Jointech съобщава още, че JL7100 е снабден с QWERTY клавиатура и тъчпад. Времето на работа на ноутбука с едно зареждане на батерията е 4 часа. В режим на изчакване продуктът може да функционира до 72 часа с едно зареждане на батерията.

Лаптопът се предоставя в четири цветови варианта: черно, розово, бяло и синьо.

Преди време идеята за създаване на стодоларови ноутбуци лансираха представители на фонда One Laptop per Child. Целта на фонда бе да се обезпечат бедните деца по целия свят със специални модели портативни компютри. Ноутбукът, който бе създаден в рамките на програмата, получи названието OLPC XO. Той бе разработен на базата на процесор AMD с работна честота 500 MHz, снабден с 128 MB оперативна памет и твърдотелна памет за съхранение на информация с капацитет 512 MB. В момента цената на XO е 188 долара.
Източник: computerworld

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини