Древногръцки кораб изплува край Силиция

Италианските археолозии успяха да извадят древногръцки кораб, потънал около 500 пр.н.е. Корабът се появи в залива Джела на югозапад от о-в Сицилия. Древните отломки ще бъдат пренесени в музея Боско Литорио за изследване, а след това ще се отправят към Великобритания за реставрация в лабораторията Mary Rose Archeological Services в Портсмут, съобщи La Republica.

За да извадят на повърхността античния съд бил използван специален кран и друга сложна техника. Отломките от кораба били предварително почистени от наслоената глина, благодарение на която са запазени в доста добро състояние.

Дължината на кораба е била около 21 метра, а ширината – 6,5 метра. Археолозите извадили части от кила, руля и кърмата. Интересно е, че обшивката на кораба била скрепена с въжета, подобна технология е описана още в „Илиада" на Омир. В трюма били открити керамични съдове и друг товар, доказващ че корабът е предприемал дълго пътуване.

Античният съд е потънал през VІ-V век пр.н.е в търговското пристанище на Гела (днешна Джела), основано столетие по-рано от преселници от о-в Родос.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини