Вградиха в компютър 16 видеопроцесора

Изследователи от Масачузетския университет и института Роуланд в Харвард създадоха компютър с 8 видеокарти Nvidia GeForce 9800GX2, като всяка от тези видеокарти e снабдена с два графични процесора G98. Информация за областите, в които ще бъде използван този компютър все още не се съобщава от разработчиците.

По-рано тази година компютър използващ графични модули на Nvidia бе създаден в рамките проект, свързан със създаване на изкуствен интелект. Учените, работещи над този проект бяха взели участие и в създаването на най-мощния компютър в света - IBM Roadrunner.

Видеокартата GeForce 9800GX2 бе пусната на пазара от Nvidia в края на март тази година. Използвания при нея графичен процесор работи на честота 600 MHz, а общия обем на оперативната му памет е равен на 1 GB.

Миналата година Nvidia анонсира серия устройства Tesla, базирани на графичния процесор на компанията и предназначен за високопроизводителни системи за обработка на данни. Адаптерът Tesla е подходящ за използване в случаи, когато е нужно да се повиши производителността на системи, изпълняващи сложни изчисления без участието на централен процесор. Първия подобен адаптер Tesla бе представен в средата на юни тази година. При създаването на новия компютър, базиран на Nvidia този адаптер не е бил използван.

В края на февруари 2008г. астрофизикът Гурав Кхана (Gaurav Khanna) създаде компютър снабден с 16 модула PlayStation 3. Този компютър е базиран на процесор Cell, който е разработка на корпорацията IBM. Устройството може да бъде използвано както за видеоигри, така и за обработка на потока видео с висока резолюция, клъстърни изчисления и внедряване в супер компютри. Компютърът, разработен от Кхана бе използван от факултета по физика в Масачузетския университет за изследване на активностите на черните дупки.
Източник: computerworld

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини