Наноантени вместо слънчеви батерии

Учени от Националната лаборатория в Айдахо към американското министерство на енергетиката разработиха концепция за поглъщащо топлината пластмасово фолио, покрито с милиарди наноантени, пише TGDaily. Според изследователите, наноантените могат да заменят съвременните слънчеви батерии, както и да захранват хибридните автомобили или електронни уреди.

Наноантентените са миниатюрни квадрати или спирали, поставени в специално обработен полиетилен. Те поглъщат енергията на инфрачервените лъчи, излъчвани от нагрети предмети. По-рано са разработвани подобни наноантени, които обаче работят с други, по-малко разпространени части на електромагнитния спектър, като микровълните например.

Според изчисленията наноантените могат да съберат до 92 процента от енергията на инфрачервените лъчи. Ако това се потвърди на практика, новата технология ще позволи да се увеличи ефективността на слънчевите батерии два пъти. Прототипът поглъщал до 80 процента от енетрията. Наноантените поглъщат не само слънчевата топлина, но и тази от всевъзможни източници - от електронни компоненти или работещи с твърдо гориво електроцентрали.

Недостатък на концепцията, която ще бъде представена на 13 август на конференция, е че учените засега не са намерили начин да преобразуват променливия ток в наноантената в постоянен и с това да използват събраната от наноантените топлинна енергия.

Попадайки на такава антенa, инфрачервеният лъч поражда променлив ток с честота няколко трилионa в секунда. За получване на постоянен ток в състава на наноустройството трябва да влезе токоизправител. Засега обаче съществуващите, които могат да работят с такива честоти, многократно надхвърлят необходимия размер. Едно от възможните решения на проблема е понижаването на честотата.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини