Разговорите в Skype се подслушват?

В Интернет отново започна масово обсъждане на въпроса за това, че популярната програма Skype има специална „вратичка", позволяваща безнаказано да се подслушват разговорите между потребителите. Повод за обсъждането са думите на високопоставен представител на Министерството на вътрешните работи на Австралия. На 25 юли тази година, по време на среща, на която са обсъждани въпросите, свързани с прихващането на VoIP услугите на Интернет провайдерите той отбелязва, че министерството лесно може да подслуша разговорите, осъществявани чрез Skype.

Освен това, има още един слух, съгласно който в Skype е вграден бекдор. Като доказателство защитниците на тази хипотеза привеждат факта, че използвания от Skype протокол е закрит и компанията не разкрива детайлите, касаещи неговата работа. В частност, въпросите на безопасността при използване на Skype бяха анализирани през 2006 г. на конференцията по компютърна безопасност Black Hat Europe, където като минуси бяха отбелязани следните факти:

Програмата постоянно предава данни (даже когато Skype е в режим на изчакване).

Недостатъчна защита на личните данни (Skype притежава ключове, позволяващи да се декодират обажданията и сесиите).

Потенциална възможност за наличие на уязвимости във връзка с неотворения код.

Ще отбележим, че от февруари миналата година стана известно, че Skype чете данните от BIOS, като се опитва да идентифицира компютъра. Тогава разработчиците заявиха, че това е свързано с някаква грешка, която беше коригирана във версия 3.0.0.216.

Освен това, слухове за възможно съществуване на „черни входове" в Skype редовно се появяват през последните години. В частност, съгласно един от тях, съществува специално устройство за подслушване, разработено от самата Skype и предоставяно на специалните служби.

Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини