ЕС на извънредно заседание, обсъждат мерки срещу Русия

Ръководителите на 27-те страни-членки на Европейския съюз днес ще се съберат в Брюксел на извънредна среща, посветена на ситуацията в Грузия, предаде РИА Новости.

Срещата на върха бе свикана от Франция, която председателства Европейския съюз, по настояване на Полша и Балтийските републики. Основният въпрос е дали лидерите на Евросъюза ще постигнат консенсус за евентуалното въвеждане на санкции срещу Русия, като се има предвид, че решенията за изработване на обща позиция в ЕС трябва да бъдат одобрени от всички страни-членки без изключение.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев вчера в интервю за руски телевизионни канали оповести принципите, върху които ще се гради външната политика на страната. Изказването на президента, както и интервюто на премиера Владимир Путин за немската компания "А Ер Де" бяха един вид подготовка за откриващата се днес в Брюксел извънредна среща на Европейския съюз, посветена на отношенията с Русия след войната в Грузия, пише в. "Коммерсант".

Въпреки че тази среща едва ли ще доведе до въвеждането на твърди санкции срещу Русия, очакваният резултат от срещата няма да е благоприятен: ръководителите на страните-членки на ЕС си поставят ясна и конкретна цел – да ограничат енергийната зависимост на Европа от Русия.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини