ЕС система издирва отвлечени деца

Европейския парламент прие писмена декларация за сътрудничество в спешни случаи за откриване на изчезнали деца.

В нея се препоръчва държавите-членки да въведат система за предупреждение за изчезнали деца, която незабавно да предоставя на медиите и националните власти подробна информация за тези престъпления и техните жертви. Това се казва в съобщение на пресцентъра на ЕП, предаде БТА.
Декларацията е подписана от 418 депутати. В нея се подчертава, че в Европа нараства броят на отвличанията на деца и този вид престъпления може да включва прехвърляне на жертвите през граница. Перспективите за спасяване на живота на отвлечените деца намаляват с времето, а в момента не съществува общоевропейска система за предупреждение за изчезнали деца. В голяма част от ЕС дори не съществуват местни или национални системи от този вид.

Европейският парламент призовава държавите-членки да въведат система за предупреждение за случаи на изчезнали деца. При нейното активиране ще се предоставя незабавно следната информация на медиите, полицията, граничните и митническите власти: данни за изчезналото дете със снимка (ако има такава); информация, свързана с изчезването и/или заподозрения(-те) похитител(и); телефонен номер за връзка (116 000 за държавите-членки, в които този номер функционира).

Депутатите от европарламента призовават също държавите-членки да сключат споразумения за сътрудничество с всички съседни страни, за да се осигури възможност за бързо подаване на сигнал на всяка потенциално свързана територия.
В заключение декларацията призовава за създаване на обща организация за осигуряване на помощ и обучение за националните власти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини