Китайски учени създадоха антипод на плаща-невидимка

Китайски учени успяха да обърнат на теория ефекта на невидимост, който се създава от специални метаматериали, съобщи "Ню сайънтист".

Поставено под "плаща - невидимка", устройството би ги направило отново видими. Така то ще преодолее един от основните недостатъци на материалите, които правят всичко покрито с тях невидимо, а той е, че външният свят също става невидим.

Антиподът би позволил на скрития под плаща - невидимка човек или робот периодично да поглежда околния свят. Разработката на Хуанян Чън и екипа му от шанхайския университет "Цзяо Тун" и от Хонконгския университет е само теоретична. Тя обаче показва, че е възможно през изолиращото покритие да премине светлина, така че да се вижда околния свят.

"Анти - невидимката" може да обърне ефекта от пречупването на светлината на основния материал, ако има точно обратните отражателни свойства. Поставена до вътрешната страна на материала, тя ще действа като огледало. Така тя ще неутрализира ефекта на другия плащ и ще прави невидимото видимо.

Според специалисти производството на антипод на практика ще е два пъти по-трудно, отколкото на самия "плащ - невидимка". Неотдавна два американски екипа обявиха резултатите от работата си върху метаматериали, които правят всичко поставено под тях невидимо.

Метаматерите са синтетични наноматериали с невиждани в природата свойства, като отрицателен коефициент на пречупване. Единият материал е тип рибарска мрежа от метални слоеве, който обръща посоката на светлината, а другият използва миниатюрни сребърни проводници. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини