Британски съд реши, че глобалното затопляне оправдава нарушаването на закона

Заплахата от глобалното затопляне е толкова голяма, че британски съд оправда екологични активисти причинили щети за 35 000 паунда на ТЕЦ в Англия, съобщава Индипендънт. В решение, което вероятно ще обезпокои енергийните корпорации и властите, кралският съд в Майдстоун оправда шест активисти на Грийнпис и постанови, че те не дължат никакво обезщетение на E.ON - енергийната компания собственик на централата.

Съдът прие аргументите на защитата, че шестимата природозащитници са имали "законно оправдание" да причинят материални щети на електроцентралата Кингснорт в Кент, при опит да предотвратят значително по-големи щети, които може да бъдат причинени от промяната на климата. Адвокатите на защитата са използвали клаузата за "законно оправдание", от закон за Криминално причинените щети от 1971г., който позволява нанасянето на щети на чужда собственост, при опит да се предотвратят по-големи щети, като например разбиването на врата на горяща къща с цел да се потуши пожар.

Оправдателните присъди дадени два дни след началото на процеса бяха посрещнати с аплодисменти в съдебната зала и е възможно да насърчат нови директни протестни акции в кралството. Кингснорт беше център на масови протести миналия месец, докато през октомври 2007г. активисти успяха да напишат името на британския премиер "Гордън Браун" на един от комините на централата. Премахването на надписа е струвало 35 000 паунда. Георги Стоянов
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини