Източноевропейските работници са изправени пред "модерно робство", показва доклад

Работници от източните държави-членки на ЕС се изправят пред систематична дискриминация, когато се преместват за работа в "старата Европа", според нов доклад на Центъра за европейски политически изследвания (CEPS), съобщава Euractiv. Дискриминацията варира от бюрократични спънки до престъпления на етническа основа.
Въпреки че повечето стари страни-членки премахнаха ограниченията за източноевропейски работници, те не са въвели правилно равностойни възможности за тях, както е според изискванията на европейските договори. Вместо равноправно третиране, източноевропейците са изправени пред система, която авторите на доклада определят като "модерно робство". Заплахи, злоупотреби, експлоатация и липса на достъп до социалните системи са чести случаи.

В доклада се критикуват европейските страни за "липса на воля" да елиминират дискриминацията срещу работниците. Според авторите първата стъпка трябва да бъде ратифицирането на Конвенцията за правата на миграционните работници на ООН, която не е подписана от нито една страна-членка на ЕС. Според сегашните договори на ЕС, старите членки на ЕС-15 трябва да премахнат всички ограничения за новоприсъединилите се през 2004 г. до 30 април 2011 г., а за България и Румъния – до 31 декември 2013 г.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини