Европейците държат религията настрани от политиката

Европейците остават силно религиозни, но държат вярата настрана от политиката, като остават отворени за различни форми на духовност. Това показва ново проучване на Фондация Бертелсман, съобщава EU Observer.

Седемдесет и четири процента от хората в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Австрия, Полша и Швейцария се определят като вярващи. На върха в класацията е Италия с 89%, най-накрая е Франция с 54%. Повече от половината от европейците редовно практикуват религията си и 61% се молят, като католиците се определят като по-религиозни от протестантите. Изследването не обхваща православни държави като България и Гърция.

Проучването заключава, че християнството все още има силно влияние в Европа и ролята му в страните от ЕС не бива да се подценява. Проевропейският министър-председател на Турция Реджеп Ердоган често казва, че Европа не е християнски клуб, но представител на фондацията твърди, че реалността е друга и Европа все още е базирана на християнски ценности.

Изследването също показва, че въпреки важността си, религията няма голяма роля при политическите възгледи и личния живот на европейците. Едва 27% твърдят, че религията влияе на политическите им решения и 35% заявяват, че тя има влияние върху сексуалния им живот. 92% от запитаните се самоопределят като свободомислещи, съгласявайки се с твърдението, че е възможно да има "зрънце истина" във всяка вяра.

Извън континента, САЩ е по-религиозен от Европа. Там 89% от хората изповядват някаква религия. Нигерия и Индия са най-религиозните страни в света с 99%. Русия, която също не е включена в проучването на фондацията, е най-светската държава в Европа, с 51% вярващи и едва 7% силно религиозни.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини