Губиш работа – бягаш в София. Преглед на националния печат – 4 октомври


ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

Коментарите около ДАНС и разпечатките на телефонни разговори продължават. Скандалът около ДАНС гръмна, защото не знаят кой ще е следващият, цитира "24 часа" думи на премиера Сергей Станишев в парламента по повод разкритията за разпечатки от телефоните на депутати и журналисти. Станишев припомнил успешните акции на агенцията от последните седмици и заключил, че точно те са притеснили някои. Целта им била "да се дискредитира едно добро начинание". Никога не бих позволил ДАНС да бъде използвана за разработване на журналисти, категоричен бил Станишев по повод информациите за разработката "Галерия" и обяснил, че тя е създадена само във връзка с изтичане на секретна информация от агенцията. Всяка уважаваща себе си подобна държавна служба проучва, ако има теч на данни, откъде е, казал премиерът. "Капитал" публикува интервю с Татяна Дончева /БСП/, която заявява: "В ДАНС трябват персонални промени". Не мисля обаче, че имаме основание да отричаме институцията, посочва Дончева. Изходите от скандала тя вижда в няколко насоки - ръководството на агенцията да бъде подкрепено, ако трябва да взема определени административни мерки, да бъде поискано от него да направи съответните корекции в инструкциите, които касаят оперативния отчет и вътрешния контрол върху служителите, а парламентарният контрол върху службите да бъде нещо, което се разбира от само себе си и да се прецизира до каква информация имат право на достъп депутатите. "Стандарт" дава нова насока на темата с подслушването, като съобщава от първа страница: "Депутат засечен с наркобарон". Известен депутат е засечен да разговаря често по GSM-а си с наркобарон, съобщил на вестника неназован високопоставен източник от прокуратурата. Трафикантът е арабин и от доста време спецслужбите го държат под око заради връзки с ислямистски групировки и финансирането им, пише вестникът. Депутатът е разработван от родното ФБР, но името му се пази в тайна, уточнява изданието. Вестникът допълва в друг материал, че опозицията планира да внесе за седми път вот на недоверие срещу кабинета, този път заради "бръмбаргейта" за депутати". Според "Класа" Изпълнителното бюро на БСП обмисля създаването на две нови подкомисии в парламента за контрол над спецслужбите. Едната щяла да бъде към вътрешната комисия и да се занимава с ДАНС, а другата - да контролира Националната разузнавателна служба и да бъде подкомисия към комисията по отбрана."Сега" продължава темата за използване на СРС с новината, че Върховната касационна прокуратура е поискала кръгът от престъпленията, за които се използват СРС, да бъде разширен. Предложението е те да се прилагат и при разследване на тежки престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система. br>***
"Плиткоумието вече е тежък национален проблем", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Според автора една автентична зелена партия би могла да промени наложената в годините на прехода представа за държавата като достояние на склонни към криминализиране партийно-фирмени номенклатури. Парадоксалното е, че традиционните политически партии имат интерес от подобна нова формация, отделна тема е дали го разбират, пише в материала. Според него на "старите" партии е нужен нов играч, който да върне интригата в политическото поле и да реанимира поне част от доверието в политическата класа.
***
"Играл съм футбол, нито съм ограбил, нито съм убил", заявява пред "Труд" бизнесменът Николай Маринов - Малкия Марген. Самият той уточнява пред журналистката, че неправилно наричат него и брат му Маргини, а всъщност били Маргени. Маринов коментира появата си като футболист в отбора "Чико" на брациговското село Бяга в края на септември. От такова безобидно нещо - един мач, се създаде такава голяма интрига, обяснява той. Винаги новините,свързани с мен и брат ми, се представят твърде тенденциозно, твърди бизнесменът. Той заявява, че досега няма отложено съдебно заседание заради негово отсъствие и той с нищо не възпрепятствал съда. Вестникът припомня, че съдът ще заседава пак по делото "Маргени" на 3 ноември т.г.

ИКОНОМИКА

Държавата да подпомогне лихвите по ипотечни кредити до 50 хил. евро на семейства с деца и при условие, че става дума за основно жилище - за тази идея на НДСВ, развита от финансиста Красимир Катев, съобщава "24 часа" от първа страница. Предложението е сред мерките срещу финансовата криза, оповестени от НДСВ. Ако се приложи мярката, лихвата по кредита ще се приспада от данъчната основа на едно семейство. Катев се надява мярката да бъде обсъдена в съвета на тройната коалиция скоро. Ако се въведе, тя ще струва на хазната 60-70 милиона лева. Възможната политика, която да ни предпази от световната криза, е и темата на анализа в "24 часа", озаглавен "Запазете буфер за тежки финансови дни" с автор Катев. Разумно е голяма част от сегашния излишък да бъде спестен или инвестиран в инфраструктурни проекти следващата година в случай, че икономиката би имала нужда от фискален стимул за растеж, отбелязва той. Световната криза е основна тема за "Капитал", който я коментира в глобален, а не само в национален мащаб. "Кризата е в ръцете на политиците", констатира в челния си материал вестникът. Само бързи управленски действия могат да спасят САЩ и Европа от тежка рецесия, отбелязва той. Четири сектора движат българската икономика през последните години, световната финансова криза засегна три от тях - имотите, строителството и финансовите услуги, пише изданието.
***
"Последиците от финансовата криза засега са ограничени и нямат директен ефект върху страните от Югоизточна Европа", цитира "Труд" коментар на управителя на БНБ Иван Искров след среща на централните банки от Югоизточна Европа. "Нашето послание към правителствата е да бъдат благоразумни по отношение подобряване на бизнесклимата, тъй като парите ги има. Това, което виждате в момента в Европа, не е заради лоши баланси или липса на пари - напротив, банките са свръхликвидни, но ги държат, защото има недоверие на пазара", смята Искров.
***
"България е с по-добър бюджет от САЩ", твърди пред "Класа" министърът на държавната администрация Николай Василев. На въпрос как ще се отрази на България световната финансова криза Василев отговаря, че за щастие в България проблемите ще бъдат по-малко, отколкото в други държави и причините са, че другите държави имат сериозни проблеми с бюджета, включително и САЩ и по-голямата част от Западна Европа. България няма такива проблеми, категоричен е Василев.
***
"Шушулов бие отбой за цените на газа", пише от първа страница "Дума". Новите цени на парното ще станат ясни в началото на декември, а прогнозираното второ поскъпване на природния газ от януари може и да не се състои, казал в Пловдив председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. Според него обявеното решение за поскъпване на синьото гориво от 1 октомври напълно ще компенсира загубите на "Булгаргаз".
***
Германската компания RWE e стратегическият инвеститор на НЕК в изграждането на АЕЦ "Белене", е челото на "Класа". От компанията са предложили да инвестират собствен капитал от от 1.275 млрд. евро в изграждането на атомната централа. Българската страна дава право на RWE да води преговори с досегашния си конкурент - белгийската Elektrabel, за съвместно участие в проекта, но при общо участие от 49 на сто. Останалите 51 процента остават собственост на НЕК.

БЪЛГАРИЯ-ЕС

"Български ОЛАФ пази европарите", съобщава в челния си материал "Монитор". Той информира за ново спецзвено, съставено от прокурори, дознатели от бившата ГДБОП и полицейски сужители, което е започнало да работи от вчера под шапката на Националната следствена служба. То ще разследва дела, свързани със злоупотреби с предприсъединителните фондове на ЕС.

ОБЩЕСТВО

"Губиш работа - бягаш в София" - такъв е изводът на "Стандарт" на базата на резултатите на мащабно проучване, поръчано от Столична община. Всеки софиянец скоро ще си има кола, а в момента жилищата са 530 200, което значи, че двама души делят едно жилище с по 28 кв.м. площ. Очакванията са след няколко години всеки софиянец да разполага с 35-40 кв. м. жизнено пространство. Около 30 000 души се заселвали в София годишно - предимно млади хора между 18 и 40 години, които намират работа в столицата. Това масирано преселение засилва още повече два от основните проблеми на града - трафика и недостига на места в детските градини, отбелязва изданието.
***
"Гей сватби?Забравете!", категоричен е пред "Стандарт" проф. Огнян Герджиков, депутат от НДСВ и един от вносителите на новия Семеен кодекс, който е приет на първо четене от парламента. На този етап това е прекомерно екзотично, смята Герджиков. Новият кодекс предвижда единствената възможност за фактическо
съжителство между мъж и жена, посочва той. Герджиков не е съгласен с мнението на комисията за защита от дискриминация, която след жалба на гей организации е решила, че такъв текст би бил дискриминация.
***
"Нямам обяснение за тази кръвожадност", казва пред "Труд" социологът проф. Георги Фотев по повод убитите от т.нар. "народен съд" при комунистическия режим. Според Фотев в Румъния и в Унгария народният съд е осъдил по десетина души на смърт, а в България убитите от него са над 2700 души. Вестникът припомня, че след рухването на стария режим Фотев е написал книгата "Дългата нощ на комунизма".
Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини