Шивашки и хлебарски фирми под лупа за такса опаковка

Всички проверени от регионалната екоинспекция 81 фирми са платили дължимата от тях такса за опаковки, съобщиха от РИОСВ Хасково. Проверките на фирми, дружества и предприятия, производители и вносители на опаковани стоки, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци, са извършени от началото на годината. Те показват, че 76 на сто от фирмите не членуват в организация за оползотворяване на отпадъците от опаковки. 19 от проверените физически и юридически лица към момента имат сключен договор с една от шестте лицензирани организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки.

8 545 лева са постъпленията в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) от неплатени такси за опаковки от началото на годината след проверки на РИОСВ – Хасково. На 68 от проверените фирми са дадени предписания.

Сред проверените производители и вносители на опакована продукция в Хасковска и Кърджалийска области са предимно шивашки фирми, произвеждащи дамска и мъжка конфекция, вносители на прежда и трикотажни стоки. Повечето от шивашките фирми работят на ишлеме. В тези случай използваните опаковки и материали се заплащат от съответният възложител, т.нар. ишлемодател.

Проверена е още документацията на дружества и предприятия, произвеждащи хляб и хлебни изделия, мляко и млечни продукти, както и хидравлични и пневматични изделия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини