Глобалната финансова криза намали търсенето на IT специалисти

Компании като eBay, Microsoft, Google, Yahoo! и SAP преосмислят политиката си за наемане на служители, твърдят специализирани IT издания
Нестабилната икономика, причинена от глобалната финансова криза, ще принуди големите IT компании да преосмислят политиката си за набиране на служители. Това заяви изпълнителният директор на консултантската компания Foote Partners LLC Дейвид Фут в интервю в началото на октомври.

Повечето компании, чийто бизнес е свързан с производството и продажбата на високотехнологични продукти, не могат да прогнозират какво ще се случи с пазара и до каква степен кризата ще се отрази на търсенето на продуктите им. "Много инвеститори се съмняват, че при очакваните условия потребителите ще имат достатъчно средства, за да си купуват всякакъв вид електроника през следващата година", пише Робърт Чарлит в блога на ieee spectrum. Това е и основната причина, поради която през последния месец се спекулира с възможните съкращения в IT сектора на глобално ниво.

По информация на Los Angeles Times eBay планира да закрие всички отворени за момента позиции и да освободи 10% от служителите си - 1000 души на пълен работен ден и 600 времено заети. Вчера стана ясно, че Yahoo! също ще съкрати 10% от персонала си в целия свят (около 1500 души). Според изданието финансовата криза и очакваният спад в търсенето на нови технологии са причина големи международни корпорации като Microsoft и Google в момента да правят преоценка на човешките си ресурси.

Английският сайт за технологии zdnet.co.uk публикува новина, че специализираната в управленско консултиране компания Аccenture планира да съкрати 75% от служителите си на територията на Острова. По данни на онлайн медията информацията се базира на уведомителни имейли от топ мениджмънта на компаниията към служителите.

Подобна информация, но за SAP публикува Бен Уъртън в блога за бизнес технологии на The Wall Street Journal. Според нея SAP планира да преосмисли политиката си на наемане на служители в краткосрочен план и да замрази всички свободни постоянни и временни позиции, както и стажантските програми.

Представители на SAP Labs България коментираха пред KARIERI.bg, че на глобално ниво компанията за момента няма официално становище по този въпрос.
Ирина Станева

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини