Протестът на работниците от "Кремиковци" - ден първи ...

Остава затворена първа доменна пещ, от утре започва спирането на трета доменна пещ, както и за спиране на коксо-химическото производство. С този резултат завърши първият ден от протестите на работниците на "Кремиковци" в защита на най-голямото българско предприятие.

Протестите продължават на 30 и на 31 октомври 2008 г. Те започнаха заради липсата на суровини за работа на "Кремиковци", липсата на заплати през последните месеци и липсата на гаранции, че предприятието ще съществува.

Днес около 500 работници блокираха за 15-тина минути един от най-оживените столични булеварди "Г.С.Раковски". После синдикати и министъра на икономиката и енергетиката се договориха да бъде разпродадена цялата произведена до момента продукция, като за това да съдейства държавата. С получените пари трябва да се изплатят заплатите на работниците за август и септември.

Министърът отчете, че "Кремиковци" генерира загуби, защото продукция със себестойност 610 евро на тон в момента на световните пазари се продава за 420-430 евро за тон. Загубите са от 150 евро на тон.

"Разчитаме на инвеститор с достъп до суровини", заяви Петър Димитров, отчитайки, че това рязко ще понижи себестойността на продукцията. Министърът отново посочи, че категорично подкрепя "Кремиковци".

Петър Димитров съобщи още, че е получил писмо от дружеството "Арселор Митал", в което компанията заявява, че няма интерес към комбината "Кремиковци". По думите на министъра в писмото се посочва, че при създалата се глобална икономическа ситуация "Арселор Митал" повече няма интерес към покупката на комбината или към това да поеме оперирането му.

Министърът добави, че има сериозен кандидат от украинските бизнес среди, както и заявен към дружеството български интерес.

Междувременно от фирмата, която осигуряваше суровини на ишлеме през последните месеци за "Кремиковци" - "Ворксла Стийл", обявиха, че ще сезират Прокуратурата и ДАНС, защото част от синдиците и председателят на КНСБ към "Кремиковци" Васил Яначков работят по сценарий за преустановяване работата на комбината и искат да вменят вината за това на "Ворскла стийл".

В къснияслед обед от "Ворксла стил" разпространиха и информацията, че днес следобед са получили нотариална покана от синдиците на "Кремиковци".

От нея става ясно, че "Кремиковци" ще упражни право на задържане върху всички налични на територията на металургичния комбинат суровини и готова продукция, собственост на "Ворскла Стийл".

На 30 октомври точно в 8 сутринта протестите за спасяване на "Кремиковци" продължават пред Министерски съвет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини