Алексей Петров спестил 3.5 млн. лв. от консултации. Преглед на националния печат - 30 октомври

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА
Интервюто на лидера на ДПС Ахмед Доган пред "Труд" има отзвук и в днешните издания, които го коментират и тълкуват. Партиите се скараха заради предупреждението на Доган, че някой пали искрата на етническия бунт, пише "Стандарт". Най-големият консуматор на етническо напрежение е ДПС и то
винаги използва това преди избори, казал от името на ОДС Йордан Бакалов. Лидерът на ДСБ Иван Костов бил категоричен, че Доган е уплашен. Бившият вътрешен министър Румен Петков отбелязал, че в чисто човешки план не приема сегашните крайни квалификации на Борисов към ДПС. Смъртта на Емин е безспорен трус за ДПС, но то ще излезе от това състояние, смята Петков. "Някой в страната наистина се опитва да провокира етническо напрежение, цитира изданието заместник-председателя на ДПС Лютви Местан. "ДПС няма
да бъде вечно пожарникар на държавата", отбелязва пред "Стандарт" Камен Костадинов от ДПС. Виждаме как в последните 10 дни етническото противопоставяне в държавата започва да се развихря, как позабравени политици и актуални лица се упражняват на тема анти-ДПС, те минават границите, заявява той. "Не сипвайте сол в турската рана", призовава в материал в "Стандарт" социологът Андрей Райчев.Смъртта на Ахмед Емин не е таен замисъл, а повод, по който избухна безобразно антитурско говорене, сега то се маскира като анти-ДПС говорене, смята той.

"24 часа" е потърсил мнения на социолози от т.нар. "социологически щаб" на изданието. "Напрежение има, ескалация - не", смята Васил Тончев от "Сова Харис". Всъщност има отрицание към политическия елит в ДПС, а не към неговите избиратели, отбелязва той. Тончев е категоричен, че ДПС определено има заслуги към България за опазване на етническия мир, но България вече е в състояние да се справи с такъв тип проблеми. Поне в близко време не виждам пряка опасност от ескалация на етническо напрежение, смята социологът. "И Борисов, и Доган преминаха една граница", посочва Станислав Стоянов от "Алфа рисърч". Той не вижда напрежение между българи и турци и подчертава, че има ясна разлика между анти-ДПС настроения и антитурските настроения. Според него който поставя равенство между двете неща, манипулира и си играе с огъня. А през тази седмица и Бойко Борисов, и
Доган си позволиха да отидат отвъд тази граница, смята той.

"Вотът за ДПС ще се втвърди", е прогнозата на Кънчо Стойчев от "Галъп". Според него масовото отношение към ДПС и преди смъртта на Ахмед Емин не е било позитивно и в тази ситуация на нарастваща омраза е по-вероятно българите от турски произход да се консолидират. "ДПС под лупа- чудо за 3 дни", коментира Мирослава Радева от МБМД, която доскоро беше популярна като Мира Янова. Според нея покрай смъртта на Емин ДПС е станало обект на публично обсъждане, което е рядкост за партията, но като всяко чудо за три дни и тази история ще бъде забравена. Турският етнос е миролюбив и добре интегриран и няма опасности от етнически пожари, смята тя. "24 часа" посвещава анализа си на темата :"1989 - българските страсти и разделението българско".

"Голямата екскурзия" и падането на Тодор Живков отприщиха верските и политическите конфликти у нас, коментира вестникът. "Връщане към 1989 г.?Не е сериозно", смята Драгомир Драганов, професор по съвременна история в СУ "Св. Кл. Охридски" и бивш депутат. Кой може да приеме сериозно тезата за връщане на България към 1989 г., стига сме търсили под вола теле, допълва
той.

"Доган сее етническо напрежение", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Сокола прави гигантска грешка, като се опитва да се измъкне от лабиринта, свързан със смъртта на Емин, със заплахи за етнически конфликти, смята авторът. Вестникът продължава темата и пише, че "Прокуратурата не посмя на посегне на имунитета на Доган". Софийската районна прокуратура подмина с мълчание огласяването на писмото на
самоубилия се Ахмед Емин, отбелязва изданието. Лидерът на ДПС Ахмед Доган обяви съдържанието на предсмъртното послание на Емин в интервюто за "Труд". Доган не е изнесъл следствена тайна, смята говорителят на СРП Руси Алексиев. Фактът, че лидерът на ДПС не е представил ксерокопие на съдържанието, а просто го е цитирал, даде основание на прокурорите по делото да смятат, че не е влязъл в разрез със закона, пояснява"Сега".

***
"БСП е локомотивът на реформите", посочва пред "Труд" Румен Овчаров, лидер на БСП-София.БСП е партията, която генерира реформите в този мандат, категоричен е той. На въпрос има ли опасност страната да се върне в 1989 г. Овчаров отговаря, че не мисли така. Но смятам за вредно истеризирането на антитурското говорене и се надявам, че Ахмед Доган скоро ще излезе от
емоционалния шок от случилото се и като разумен и прагматичен политик сам ще предприеме необходимите действия, отбелязва той.
***
"НРС трябва да подлежи на парламентарен контрол", категоричен е пред "Класа" Йордан Бакалов, председател на парламентарната група на ОДС. ДАНС е структурата, която трябва да се бори срещу проникването на чужди специални служби на територията на страната, отбелязва той в отговор на въпрос каква
е вероятността в България да проникне ислямски фундаментализъм и какво сочат докладите за национална сигурност. НРС също трябва да работи в тази посока, но аз не мога да кажа какво прави тя, защото засега не подлежи на парламентарен контрол, допълва той. Бакалов е уверен, че няма как в България да се оформи етноконфликт. Той не приема и тезата, че ДПС и Доган държат ключа към етническия мир.
***
"Анонимка освети парите на агент Алексей", е челното заглавие на "24 часа". Сигнал до комисията за борба с корупцията на парламента осветява парите на бившата барета и агент под прикритие, а сега съветник в ДАНС Алексей Петров, информира вестникът. В сигнала се цитирали декларациите на Петров пред Сметната палата, според които за година спестил 3.5 млн. лева.
Спечелих ги от консултантски услуги през 2007 г., когато не бях в ДАНС, е обяснението на Петров. Аналогичен сигнал имало и за трима магистрати, които притежавали имоти в полите на Витоша.
***
"Искат 1.5 млн. евро откуп за Пурата", научил "24 часа". Похитителите на бившия митничар Георги Георгиев, известен като Пурата, поискали такъв откуп за живота му. Темата започва от първа страница в "Стандарт".
***
"Българските работници боледуват два пъти по-често от европейските", обявява от първа страница "Сега". Работещите в България отсъстват по болест от работното си място двойно по-дълго от колегите си в страните от ЕС, според данни от паневропейско проучване на консултантската компания в областта на човешките ресурси "Мърсър". Средногодишно българите боледуват
10 дни, а европейците - 5 дни. Проучването е сред 800 работодатели от 24 страни в ЕС.

ИКОНОМИКА
Днешните вестници информират за протестите на работниците от комбината "Кремиковци". "Кремиковци" има нужда от 15 дни за глътка въздух", казва
пред "Дума" Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. Поискахме съдействие за получаване на кредит от около 50 млн. лева, който да бъде обезпечен с търговски договор за реализация на продукция. С помощта му "Кремиковци" ще има програма за около 15 дни, за да не се стигне до спиране на Трета доменна пещ и коксохимичното производство, обяснява той. Ненков уточнява, че тези 15 дни са необходими, за да се довършат разговорите с някои кандидати, проявили интерес да бъдат оператори в комбината. До момента имало две такива фирми.

"Да го махнат "Кремиковци", щом губи", заявява в интервю за "Труд" Георги Карауланов, строител на металургичния комбинат и герой на социалистическия труд. Макар че съм строил комбината, мисля, че той не ни трябва, смята Карауланов.
***
Млекопроизводителите също протестираха вчера. "Фермери и полицаи се биха пред аграрното ведомство", е челното заглавие на "Земя". Млекопроизводителите недоволстват, защото са им изплатени субсидии от 20 ст. на литър качествено мляко само до март, а не за цялата година, както им обеща държавата. До края на годината ще бъдат изплатени 60 млн. лева за подпомагане на млечното животновъдство, съобщил земеделският министър Валери Цветанов.
***
Председателят на БСК Божидар Данев и икономистът Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" коментират пред "Стандарт" предвидените в проектобюджет 2009 мерки във връзка със световната финансова криза. "Властта да мисли за риска, а не за вота", апелира Данев. Според него е рисковано да се увеличават социалните разходи. "Харченето е най-лошото по време на криза",
е мнението на Богданов. Най-притеснителното според него е намерението да се бори кризата с публични инвестиции, които да компенсират евентуални отливи на капитали или намаляване на притока на чужди инвестиции.
***
За "Пълна промяна" за българския туризъм" призовава пред "Монитор" Поли Карастоянова, изп. директор на Националния борд по туризъм.България трябва да развива туристически продукти, насочени към платежоспособни туристи, а културата е задължителен елемент от тях, смята тя.

БЪЛГАРИЯ-ЕС
"Брюксел да си търси парите от съда, МВР и ДАНС", коментира "Сега" в свой материал. Вестникът припомня думите на говорителя на ОЛАФ Алесандро Бутиче, че ако няма присъди за източване на европари, България ще трябва да възстановява огромни суми.
***
"Делата в Люксембург са безплатни", информира пред "24 часа" Василиос Скурис, председател на Съда на европейските общности. Освен това Съдът на европейските общности е многоезикова организация - присъстват всички езици на ЕС, така че гражданите и компаниите, както и националните съдилища, изпращат съответно жалбите и питанията си на родния език, разяснява той.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини