Съдия и адвокат крадат имоти от пенсионери

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет се е натъкнал случайно на престъпление, извършено в Костинбродския съд от адвокат и съдия.
Двамата действали в комбина и извършвали злоупотреби с имотите на двама богати пенсионери в столицата, които нямали наследници, предаде БЛИЦ.
Инспекторът Милка Итова съобщи, че престъпната схема е действала години наред.
„Съвсем случайно установихме, че се касае за възрастни самотни хора, които нямат наследници, но притежават апетитни имоти в София", каза Итова, цитирана от БГНЕС.
Направени са фалшиви завещания, с които възрастните хора даряват имотите си на различни лица. Адвокатът представял пълномощно, че води гражданските им дела, а съдията подписвал и разрешавал фалшиви записни заповеди, в които фигурирали стойности, между които и 3 600 000 лева, предаде БТА. Адвокатът завеждал документ единствено по времето на дежурствата на съдията. Проверката на Инспектората установила още, че като ищец е записан мъж, който е живял в Испания, а в момента е в затвора. В другия случай човекът бил в Либия. Данните за възрастните хора и затова, че те нямат наследници най-вероятно се взети от служба ГРАО.
Издадена е заповед за национално издирване на адвоката, който е избягал в чужбина. По думите на Итова – 30–40% от прокурорските преписки в съда в Костинброд са именно от него. Подготвя се дисциплинарно наказание срещу съдията от Костинброд, но все още от ВСС не могат да оповестят неговото име, тъй като продължава разследването.
"Имаме си още един адвокат, който си има съдия", коментира и председателят на Инспектората към ВСС Ана Караиванова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини