Хърватски убийства с български привкус

Драмата с убийството на един от най-известните журналисти в Хърватия - Иво Пуканич, която през последните дни тресе страната, от четвъртък придоби и български привкус.

Късно в сряда вечерта хърватската полиция арестува десетина души, включително Роберт Матанич, който до май беше разследван в България за покушения срещу ключови фигури от подземния свят, заедно с група наемници, наричани от медиите фабриката за убийства. Матанич, комуто най-вероятно ще бъде предявено обвинение за смъртта на журналиста, беше обаче освободен от българските правораздавателни органи поради липса на доказателства. Версията за тясна връзка между извършителите на поръчкови убийства в България и Хърватия беше изказана от сръбски журналисти още миналата седмица. В разследването тясно си сътрудничат органите в Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, а помощ е предложила и Словения.

Матанич твърди, че е невинен, но имало "специални обстоятелства", заради които името му се свързва с покушението, и той ще изясни всичко, като сътрудничи със Службата за борба с корупцията и организираната престъпност (USKOK). Това съобщи адвокатът му Зоран Филипович, който в четвъртък отказа да го защитава заради несъгласие със "стратегията" на клиента си.

В Загреб тече проверка и на твърдения в медиите, че 60% от членовете на сръбската мафия имат хърватски паспорти, които са раздавани от хърватското МВР "като на конвейер". Сред "новите хървати" се споменава и живеещият в Женева Станко Суботич-Канета, смятан за един от кралете на балканската цигарена контрабанда и един от подозираните за поръчител на убийството на Пуканич.

Роберт Матанич беше арестуван заедно братовчед си Лука и още петима души - Амир Матафани, Томислав Мариянович, двама сърби и приятелката на Роберт. Хърватското издание "Явно" съобщи, цитирайки адвоката им, че само двамата, Матанич и Матафани, са задържани заради атентата, докато останалите са ключови свидетели и съучастници. Братята са били заловени близко до границата със Сърбия, а двамата сърби - Светозар Джурович и Боголюб Кузманович, са им помагали да избягат.

Главният редактор на седмичника "Национал" Пуканич и шефът на маркетинга на вестника Нико Франич бяха убити от дистанционно задействана бомба. Тя е била монтирана на малък мотор, паркиран през деня до мястото, където спира Пуканич, и взривена късно вечерта, когато той се появил. Полицията подозира, че един от двамата Матанич е карал мотора, а другият е действал вечерта.

След серия зрелищни убийства атентатът разбуни духовете в Загреб, тъй като редица европейски представители дадоха да се разбере, че ЕС няма да приеме втора държава като България, където организираната престъпност остава нерешен проблем. В сряда на обед правителството обяви извънредни мерки срещу мафията, а в следобедните часове организира арестите на предполагаемите убийци.

Следите водят и към боса на сръбската мафия Сретен Йосич, който също има сериозни връзки с България. Според информация на сръбския в. "Блиц" в последните няколко месеца Матанич често е пребивавал в Сърбия и е влизал там в контакт със Сретен Йосич, наричан от медиите от бивша Югославия Йоца Амстердама, и Бобан Джурович, считан за дясната му ръка. "Блиц" посочва, че братята Матанич в момента на залавянето им в гората край Виница са имали фалшиви документи, изготвени от Джурович, а "Явно" пише, че двамата сърби, които са ги чакали да ги прехвърлят през границата, са хора от бандата на Йосич.

У нас Роберт Матанич беше безуспешно обвинен за т.нар. попски убийства през 2004 г. на Димитър Христов-Митко Малкия, Живко Митев и Калоян Савов. За хърватската група наемни убийци у нас се заговори след ареста на мистериозно изчезналия преди две години Иван Може. Той беше обвинен и след това оправдан за разстрела на Асен Петров-Шаки и полицая Кирил Живков в букмейкърски пункт в кв. Княжево в София. Тогава МВР показа снимки на членовете на групата, позиращи с оръжие, и я нарече фабрика за убийства. Именно покрай масовото разпространение на фотографиите (те предизвика скандал с хърватските власти, които ги дали на МВР само за оперативно ползване) Роберт Матанич беше свързан с попските убийства.

Матанич беше екстрадиран в България едва след като излежа присъдата си в Сърбия. Тогава при изключителни мерки за сигурност беше доведен в съда и магистратите решиха, че на първо време има достатъчно доказателства за участието му в убийството на бул. "Симеоновско шосе". Прокуратурата поиска да се сравнят гилзи и оръжия с такива на бандата, иззети след престъпления в Сърбия, но това не даде резултат. Така през май 2007 г., само девет месеца след като беше предаден на българското правосъдие, Матанич беше освободен и се върна в Хърватия.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини