Евродепутати шокирани в България. Преглед на националния печат - 31 октомври

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

"Тази игра срещу ДПС е опасна", предупреждава в коментарната рубрика на "Труд" социологът Живко Георгиев. Той посочва, че самоубийството на Ахмед Амин отприщи вакханалия на омраза към ДПС и Ахмед Доган. Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разви тезата, че в партията на Доган ими хора, които са готови на всичко, за да запазят властта си, а етническата дестабилизация е единственият им шанс това да стане. Опитът от последните 15 години показва, че колкото повече удари са нанасяни на движението, толково по-успешно се е справяло то с изборните изпитания. Тъжно е, че една нова партия, която иска хората да я кредитират с доверието си, защото е алтернатива на политическите сили, доминирали прехода, посяга към инструменти, които освен беля друго не могат да предизвикат. България е заплашена засега не от етнически конфликт, а от глупостта, нарцисизма и цинизма на политическия си елит.

"Изкуственият етнически модел", е анализът в "Новинар". Отбелязва се, че етническият мир трябва да е резултат от някакъв обществен консенсус за толерантност към малцинствата, а не от политическото влияние на една партия. Основният проблем не е в самия етнически модел, а в неговата постоянна политизация, която води до размествания във властовите пластове. А така се облагодетелства една определена политическа сила. Това е структурното изкривяване, което трябва да се преодолее, за да съществува етническият модел при едни нормални условия.
***
"Михаил Миков призна за "Лиани", делото било в прокуратурата", съобщава "Класа". Вътрешният министър Михаил Миков призна на заседание на вътрешната комисия в парламента вчера, че има дело "Лиани". Това обяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. "Това, че две години има досъдебно производство, а не се повдига обвинение, означава, че и прокуратурата е включена в процеса на прикриване на информация относно финансирането на ДПС", допълни още Атанасов. "МВР не се занимава нито със законното, нито с незаконното финансиране на партиите. Има институции, които се занимават с това", коментира Миков.
***
"Виждам ГЕРБ и БСП заедно на власт", казва в интервю за "Труд" кметът на Сливен Йордан Лечков. Според него в оставащите осем месеца тези, които искат да спечелят властта, а и онези, които искат да я запазят, трябва да говорят. Трябва да правят форуми, да поемат ангажименти към избирателите. ГЕРБ и БСП не би трябвало толкова да се нападат, защото в утрешния ден могат да управляват заедно с една президентска партия или "Атака". Ако е в името на държавата и в изпълнение на това, което европейските ни партньори искат от нас, и двата варианта са възможни. През последните 20 години вече в България не може да се говори за идеологии. Това, което предлагат всички партии по същество е едно и също, отчита Лечков.
***
"Спират заменките", съобщава "Монитор". Текст за забрана на заменките на земи гласува вчера кабинетът. Това съобщи след заседанието евроминистърът Гергана Грънчарова. "С решението не се анулира институтът на замяната, но се налагат ограничения върху замяната на държавна и общинска собственост със собственост на частни лица", поясни Грънчарова.
***
"Дават до дни данните за Алексей Петров", отбелязва "Труд". До няколко дни се очаква Сметната палата и НАП да представят на комисията за борба с корупцията информация за имотното състояние на съветника на председателя на ДАНС Петко Сертов Алексей Петров. Това съобщи вчера независимият депутат и член на комисията "Антимафия" Елеонора Николова. Преди ден стана ясно, че миналата седмица комисията е получила сигнал за укрити финанси от бившата барета, както и за това, че не е ясен произходът на декларираните средства.
***
"600 хил. души ще могат да свикват референдум", посочва "Сега". 600 хил. граждани ще могат да свикват национален референдум, без за това да се изисква санкцията на парламента. Това решиха вчера депутатите от правната комисия при второто четене на закона за референдумите. При 200 хил. подписа депутатите ще решават дали да има допитване.

ИКОНОМИКА

"Планират антикризисни мерки в бюджет 2009", отбелязва "Класа". В бюджет 2009 са заложени редица антикризисни мерки заради влошената ситуация на финансовите пазари в САЩ и Европа. Проектодокументът бе представен вчера на съвместна пресконференция на премиера Сергей Станишев, финансовия министър Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. В бюджетната прогноза за периода 2009-2011 г., утвърдена от Министерския съвет, се предвижда икономически растеж от 4,7%. Очаква се брутният вътрешен продукт догодина да е 73,485 млрд. лв., а инфлацията в края на годината - 5,4%.

"Държавата е готова да изсипе още 1,5 млрд. лв. в банките", съобщава "Сега". Правителството обяви вчера готовност да налее още 1,5 млрд. лв. в българските търговски банки. Това ще стане под формата на обратно предсрочно изкупуване на Държавни ценни книжа. "Готови сме да изкупим този вътрешен дълг като мярка, облекчаваща ликвидността на банките, ако това е необходимо", обяви министърът на финансите Пламен Орешарски. Целият вътрешен държавен дълг е около 1,5 млрд. лв.

"Да спрем с мрамора и лукса!", призовава от страниците на "24 часа" депутатът от "Коалиция за България" Петър Кънев, заместник-председател на икономическата комисия в парламента. Той се обръща към работодателите: в условията на криза, докато чакат помощ от държавата, да си помогнат сами. "Лъскавият сладък и хубав живот, когато не мислехме за кредити и работна ръка, приключи. Затова съветвам фирмите да си съберат акционерите и да си преоценят бизнесплановете. Да си замразят ненужните проекти и несигурните инвестиции. И да знаят, че тези затруднения ще продължат поне още 5-10 години", предрича Кънев. Той застава зад идеята да спре приватизацията на държавни активи. В условията на глобална криза цената им пада и има реална опасност да продадем нещо толкова евтино, че да се обезмисли продажбата.

"БНБ: По-евтини храни, но слаб ръст на заплати", отбелязва "24 часа". Световната финансова криза се отразява на България позитивно в някои аспекти. Заради поевтиняването на стоки инфлацията през август и септември у нас пада. Вероятно ще поевтинеят храните, транспортът и услугите още в следващите месеци. Може да има дори дефлация. Това прогнозира вчера управителят на БНБ Иван Искров. Той обаче посъветва хората да се настроят за по-малък ръст на заплатите и повишаване на безработицата.

"Кризата не е за пари, а за доверие", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с Явор Куюмджиев, заместник-министър на икономиката и енергетиката. Той обяснява, че България не е сред най-застрашените страни, защото тази криза не е финансова. Финансова криза означава липса на пари, а тук става дума за липса на доверие тези пари да се влагат. Има много пари, които обаче сега започват да търсят нови неща, в които да се инвестират. В момента това, че сме по-примитивна икономика, се оказа плюс, защото сме реална. Ако в България има някаква криза, то ще е намаляване на растежа, е позицията на Куюмджиев.

"Българинът не умее да обслужва добре", е заключение на Анелия Крушкова, шеф на Държавната агенция по туризма. В интервю за "Сега" тя очертава последствията от финансовата криза върху туризма. Според Крушкова инвестициите в мащаба, в който бяха доскоро, едва ли ще се възвърнат. А какво ще стане с броя на туристите, които ще посетят България, зависи от общия успех в бранша. Разполагаме с 1 милион хотелски легла, което е сериозна база. Остава въпросът как да ги напълним.

"Пак украинци поемат "Кремиковци", информира "24 часа". Украинската компания "Смарт" е готова да вземе "Кремиковци" и до 4-5 дни да започне работа. Това казаха вчера от КТ "Подкрепа" след поредния протест на работниците от завода. Вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров се срещна със синдикалистите. По-късно той каза, че готовата продукция на комбината можело да бъде купена от държавния резерв. Единствено държавата поемала ангажимент към "Кремиковци", която е частна компания, каза пък премиерът Сергей Станишев.

"До 15 декември ще изплатят 60 млн. лв. помощи за мляко", пише "Труд". До средата на декември 60-те млн. лв., които правителството предостави, щели да влязат по банковите сметки на фермерите, обеща вчера министър Валери Цветанов. Всички производители на краве мляко могат да получат според производствената си квота по 4 стотинки за литър. Фермерите спират протестите си до вторник, 4 ноември, когато на заседание на управителния съвет на Националната асоциация на млекопроизводителите ще решат какви ще са по-нататъшните им действия.

БЪЛГАРИЯ - ЕС

"Евродепутати шокирани от еконарушенията у нас", отбелязва "Сега". "Шокирани сме от това, което видяхме" - така евродепутатът от комисията по петициите към ЕП Дейвид Хамърстийн описа обиколката си в България. Двамата със заместник-председателя на комисията Кати Синот са у нас заради 9 петиции по различни въпроси, повечето от които са подадени от природозащитни организации за еконарушения.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини