НАТО ще вземе решение за засилване сигурността на източния и южния фланг

Решения за засилване сигурността на източния и южния фланг ще вземе НАТО. Това заяви полският президент Анджей Дуда преди началото на двудневната среща на върха на Алианса, която ще се проведе в полската столица Варшава, предадоха световните информационни агенции. 

Той проведе среща с генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг, след което даде изявлението, в което подчерта колко важно е единството в организацията. То ще бъде заявено и по време на срещата на страните-членки. "Формулата "Един за всички - всички за един" продължава да е валидна", каза той. 

Столтенберг заяви, че НАТО е в готовност да защити всяка част от територията си. Така ще бъде изпратено ясно съобщение до противниците ни, че атака срещу един от членовете ни, означава атака срещу всички", потвърди и той.

Двустранни срещи с Русия ще бъдат проведени, когато и двете страни ще бъдат готови за това, стана ясно от изявленията им. 

Други основни теми, които ще обсъждат представителите на 28-те държави, са отношенията с ЕС, влиянието на Брекзита, Сирия и бежанската криза, както и съвременни предизвикателства като кибер войните. Според изявление на Белия дом, това ще бъдат и основните теми, които американският президент Барак Обама ще засегне пред европейските си партньори. 

Александър Вершбоу, заместник-генерален секретар на НАТО, заяви че Брекзитът едва ли ще има значителен ефект върху членството на Великобритания в Пакта.

За кралството той ще бъде още по-важен след напускането на ЕС Възможно е това да окаже положително влияние и дори да подсили НАТО, смята той. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини