Унгарският премиер обвини Еврокомисията за кризата в ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Европейската комисия, че до голяма степен носи отговорност за кризата в ЕС, предадоха АФП и БТА

За кризата, станала очевидна с Брекзита, Орбан пише в статия, която излиза в днешния брой на германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Той подчертава, че трябва да се сложи край на "идеализирането на европейския проект".

Основната причина за кризата на ЕС, според Орбан, е, че границите на блока и лимитите за бюджетния дефицит били нарушавани продължително от правителствата "с мълчаливото одобрение на Европейската комисия, която е трябвало да попречи на това".

В резултат "двете най-големи европейски постижения" са застрашени - "единната валута и единният пазар, който е защитен от Шенген", европейската зона за свободно движение, пише Орбан.

След като на 23 юни британците гласуваха страната им да напусне ЕС, критиките към Европейската комисия се засилиха. Заговори се, че нейният председател Жан-Клод Юнкер ще бъде сменен.

В статията си унгарският премиер посочва още, че е допринесъл за спасяването на европейския модел и "начина на живот" на гражданите си, затваряйки границите на Унгария за бежанците.

Той призовава съотношението на силите в ЕС да бъде променено в полза на националните държави спрямо европейските институции.

Орбан публично изрази недоволство от Жан-Клод Юнкер най-вече заради предложението да има разпределение на мигрантите, пристигащи в Европа между отделните държави чрез система на квоти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини