Собственият улов на риба достига на ЕС едва за половин година

Рибата, която се добива на територията на Европейския съюз, достига за консумацията за половин година. За останалото количество, което европейците изяждат, се разчита на внос.

Така т.нар. Ден на рибната зависимост за Европейския съюз се пада днес, 13 юли, предупреждават от WWF, които се позовават на доклад, публикуван от Новата икономическа фондация NEF

Жителите на ЕС изяждат средно по 23 килограма риба и морска храна на година, а Европейският съюз е най-големият вносител на риба и морски продукти в света.

По тази причина загриженост предизвиква фактът, че денят на рибната зависимост се изтегля постепенно значително по-рано. Според анализатори допреди тридесет години ЕС е бил в състояние да покрие сам нуждата си от риба до септември или октомври месец, а в наши дни не успява дори до средата на юли.

Най-много - 56,8 килограма на човек годишно – се падат на португалците. Следващите места заемат Литва с 43,4 килограма, Испания (42,4 кг), Финландия (35.6 кг) и Франция (34,6 кг).

В България консумацията на риба е една от най-ниските в ЕС и не надвишава 6,6 килограма на човек годишно. Въпреки че има едно от най-ниските потребления на риба в Евросъюза, нашата страна също притежава собствени ресурси едва за половин година.

Единствените държави в ЕС, които са в състояние сами да покрият нуждите си от риба за цяла година са Ирландия, Дания и Естония. Гърция и Холандияуспяват да направят това до 29 декември, имайки дефицит от само два дни. На противоположния полюс е Австрия, която разполага с риба едва за 19 дни и за която денят на рибната зависимост настъпва още на 19 януари.

Това е тревожна тенденция на фона на най-новите данни, публикувани миналата седмица от Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO), според които човечеството продължава да изпразва океаните от риба. Докладът на FAO сочи, че 31,4% от рибните запаси в света са подложени на свръхриболов, 58,1% са експлоатирани до биологичните им предели и едва10,5% от рибните запаси са обект на умерен улов.

От WWF смятат, че е важно потребителите да могат да различават риба и морски продукти, произведени по щадящ природата начин.

За тази цел WWF България подготвя справочник, който ще консултира купувачите каква риба да избират, за да са сигурни, че не допринасят за изчерпването на рибните запаси.

Ако спадът на рибните запаси в световния океан продължи със същите темпове, това неминуемо ще се отрази и на цените, което ще има ефект върху  всеки от нас като потребител, казват от WWF България.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини