САЩ предлагат на Русия ”интегрирани операции” срещу джихада

САЩ предлагат на Русия да координират действията си в Сирия в борбата с терористичните групировки "Джебхат ан Нусра" и "Ислямска държава".

В предложението влизат също и съвместни операции срещу тези екстремистки организации, когато има възможност. 

Съответните инициативи се съдържат в проект за споразумение, което американската администрация е предала за разглеждане на руското правителство. Текстът на това споразумение публикува вчера в електронната си версия вестник "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС и БТА.

Ако то бъде подписано, Русия и САЩ ще трябва, според Вашингтон, да създадат т.нар. съвместна група за изпълнението му. В нея ще влязат представители на двете министерства на отбраната и на военното разузнаване. Тази двустранна група, според САЩ, следва да бъде разположена "край Аман в Йордания".

Сред основните цели на дейността на групата трябва да са "координация на военните операции против "Ан Нусра" и повишаване на ефективността на "независимите, но синхронизирани усилия срещу "Даеш" (арабското название на ИД) в Сирия", се казва в текста на проектоспоразумението. 

Уточнява се, че "координацията трябва да започне с размяната на информация както за "Ан Нусра" така и за "Даеш". Освен това, се казва в текста, "ако националните власти (на Русия и САЩ) стигнат до извода, че интегрираните (съвместните) операции срещу съгласувани цели отговарят на интересите и на двамата партньора, то те следва да координират процедурите, за да позволят провеждането на интегрирани операции". 

При това САЩ желаят Русия "своевременно да ги информира за всички военно-въздушни операции на режима в Дамаск". 

Въоръжените сили на Сирия могат да водят военни действия, включително и от въздуха, против "Джебхат ан Нусра" извън зоните на примирието, ако бойците на този групировка завземат такива райони, смятат във Вашингтон. В същото време американските власти предлагат Русия да се съгласи да оказва на сирийските войски въздушна подкрепа в случай, че те бъдат нападнати от джихадистите от "Ан Нусра", само "ако това е предварително съгласувано със САЩ". 

В текста се подчертава, че установяването на сътрудничество между военните на Русия и САЩ в Сирия трябва да стане "в контекста на укрепването на режима на прекратяване на враждебните действия" между Дамаск и опозицията, а също при "подкрепа на процеса на политически преход, очертан от резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН".

Предполага се, че всички тези идеи ще в центъра на обсъжданията на преговорите, които държавният секретар на САЩ Джон Кери ще води в Москва днес и утре. 

Асад: Москва няма да действа зад гърба ми

Президентът на Сирия Башар Асад е убеден, че ролята на Русия в сирийската криза е помогнала да бъде променен ходът на конфликта в неговата страна. В откъси от интервю за американския телевизионен канал Ен Би Си, цитирани от ТАСС, той каза, че не вярва, че Русия може да сключи политическа сделка със САЩ за отстраняването му от власт.

Асад смята, че "ще влезе в историята като човек, който е защитавал страната си от тероризъм и интервенция, който е запазил нейния суверенитет и териториална цялост". "Когато защитаваш страната си от терористи и убиваш терористи, когато побеждаваш терористи, ти не си жесток. Ти си патриот", подчерта той. 

В отговор на реплика на журналиста, че ръцете му са "изцапани с кръв", Асад отговаря: "Ако докторът прави разрез на главата заради гангрена, за да спаси пациента, не казват, че е жесток. Той прави това, за да спаси тялото". 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини