Двама министри се срещат в трамвая. Преглед на националния печат – 19 ноември

Европа пуска фришоповете, пише " Стандарт". Фришоповете по границите ни може да бъдат отворени наново. За връщането им се застъпи Европейският парламент. Оттам препоръчват да се избягва дискриминацията към продажбата на стоки без мита и акцизи по външната граница на Евросъюза. Безмитните магазини на Калотина, Капитан Андреево и Станке Лисичково бяха затворени през лятото по искане на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Тогава тя заяви, че страната ни е критикувана от ЕС и САЩ, че фришоповете са свърталища на контрабанда и корупция. "Кой подведе премиера Сергей Станишев за решение, което противоречи на европейската политика и на интересите на България", попита вчера председателят на Асоциацията на безмитните магазини Радостин Генов. Той посочи, че след затварянето на българските фришопове оборотите на гръцките са скочили с 98%.

"Монитор" също акцентира по темата: Отварят фришоповете след 6 месеца. Фришоповете по външните сухоземни граници на ЕС трябва да продължат да съществуват. Това решиха евродепутатите, след като приеха доклад на Астрид Люлинг, според който пътниците с крайна дестинация, намираща се извън ЕС, могат да се възползват от купуването на стоки без акциз. Така се запазва възможността за закупуване от безмитни магазини по време на всички етапи от пътуване със свързващи полети, чието крайно местоназначение е трета страна. На практика това означава, че страната ни може да върне фришоповете по външните граници на ЕС със Сърбия, Македония и Турция. Пред "Монитор" зам.-председателят на бюджетната комисия в парламента Алиосман Имамов припомни, че мотивите за закриване на нашите безмитни магазини не бяха свързани с европейски регулации, а защото бяха набедени като център за контрабанда най-вече на акцизни стоки. Не очаквам в скоро време да има промяна в позицията ни по отношение на тези магазини, поне до края на мандата няма да се възстановят, подчерта Имамов.
Доган на разпит за обръчите от фирми, пишат днешните вестници. "Труд": Доган на разпит заради Караали. "Ще бъдат снети обяснения на всички, които имат отношение към проверката около ДПС по повод твърденията на Керим Караали, включително и на лидера на партията Ахмед Доган". Това заяви вчера зам. градският прокурор на София и наблюдаващ проверката Роман Василев. Миналия петък, представилият се като предшественик на покойния шеф на кабинета на ДПС Ахмед Емин - Караали, заяви пред Нова тв, че около ДПС се въртят обръчи от фирми. И обясни, че централата била захранвана от рушвети, получавани от бизнесмени и мафиоти и дори била посредник на руската "Газпром" за доставки на петрол в Турция. Депутати от ДПС тогава контрираха, че Керим Караали е бил обикновен портиер в централата им в София, а твърденията му са "глупости". Ден след това Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС да провери откровенията на Караали.

"Новинар": Разпитват Ахмед Доган за парите на ДПС. Лидерът на ДПС Ахмед Доган ще бъде разпитан във връзка с твърденията на Керим Караали, че партията на Сокола е била търговски посредник по сделки с руски петрол за Турция, съобщи вчера заместник градският прокурор на София Роман Василев. Преди дни в интервю пред Георги Коритаров по Нова телевизия Караали каза, че в ДПС са постъпвали комисиони и от търговия с метали от Украйна. Партията работила с политици, бизнесмени и мафиоти. В касите на Доган влизали безотчетни „рушветни" пари от различни фирми. Проверката по всички изнесени данни се очаква да приключи до 20 дни, каза прокурор Василев.
БСП брои 13 бона за клипа на Сергей, пише "Стандарт". 13 000 лева струва ретроклипчето, с което БСП рекламира предстоящия през почивните дни конгрес на партията, научи "Стандарт". В него премиерът Сергей Станишев се превъплъти във ватман и подкара трамвай. Най-скъпата част от 45-секундното филмче била кинолентата. 2500 лева пък е струвало наемането на трамвая. Клипът е заснет за два часа, като "актьорите" - Стефан Данаилов, Сергей Станишев и 83-годишният дядо Гого, играли без пари.
Намерих допълнителна потенциална професия за себе си, коментира с усмивка новото си амплоа премиерът и соцлидер вчера.
Ден след като лентата с участието на Станишев обиколи интернет форумите, подчинените му в Министерски съвет вече се посрещат с нов поздрав, научи "Стандарт". "Не е като едно време, а?", подмятали си чиновниците в сградата на правителството, разказаха за "Стандарт" въодушевени служители. На поздрава пък се отговаряло: "Но и сега всичко правим от сърце и заради мечтите ни". В средите на властта благодарение на ватманския клип отново актуален е станал старият кратък виц - "Двама министри се срещнали в трамвая", разкриха още от кабинета.
БСП с ново лого и star лидер, пише по темата и "Новинар". БСП сменя логото си, но червената роза няма да претърпи големи трансформации, стана ясно вчера. Според премиера и лидер на партията Сергей Станишев логото не е променяно от 1990 година и заради обновлението на партията и символът й има нужда от актуализация. Освен с ново лого на предстоящия си конгрес червените ще се сдобият с ново партийно ръководство. Лидерът обаче ще си остане старият.
"Не виждам смисъл в това някой да ти вменява фалшив образ, различен от твоята същност". Това обясни вчера звездата от новото клипче Сергей Станишев след Изпълнително бюро на БСП. Той се зае да обясни своята същност в отговор на журналистически въпрос дали е използвал имиджмейкър за снимането на рекламния клип. „Не може да се сложи изкуствен образ, никога не се получава и затова човек трябва да е естествен", аргументира се той. И заяви, че след клипчето е „намерил потенциална професия за себе си".
Червените обясниха, че клипът е сниман за около два часа. Премиерът обаче не посочи колко са стрували те на партията. Запознати довериха, че минифилмчето е на стойност 13 000 лв., като най-скъпи били кинолентата и наемането на трамвайната мотриса. За участието си премиерът, културният министър Стефан Данаилов и 83-годишният дядо Гого не са взели хонорари. Запитан защо в трамвая му има само един пътник, премиерът обясни, че е искал повече младежи, но „времето не е стигнало".
ЕК ни използвала като "торбалан", признава "Дума". България се справя поне толкова добре, колкото и Румъния, с реформите в правосъдието, но София се обрисува в негативна светлина, за да обезкуражи бъдещото разширяване на Европейския съюз, заявява Андреас Гайгер, партньор в брюкселската фирма "Албер и Гайгер", в интервю за брюкселската интернет медия "Еурактив". Андреас Гайгер, представен като лобист за българското правителство, казва още, че България има сериозен комуникационен проблем с Европейската комисия, което илюстрира кореспонденцията между София и Брюксел, до която фирмата му има достъп.
"Много от проблемите, чиято кулминация дойде с негативния доклад на Европейската комисия (от 23 юли), се дължат именно на това, защото комисията смята, че чиновниците в България не искат да правят това, което те очакват от тях, а българите смятат, че ЕК ги третира несправедливо", твърди Гайгер. Той смята, че настоящата ситуация в България, почти две години след присъединяването към ЕС, не е по-лоша от тази в Полша или други страни от разширяването през 2004 г. на същия етап от членството си. По неговите думи ЕС иска да изпрати послание, че бъдещото разширяване не е желано и поради това използва България в ролята на "торбалан".
181 млрд. лв. е богатството ни, изчислява "Дума". Основният страх на българите е да не загубят работата си. Веднага след това се нарежда притеснението от постоянно поскъпващите лихви по кредитите. Това покзва проучване на "Индъстри Уоч" и "Витоша рисърч", огласено вчера. Според изследването българинът с доходи над 800 лева спестява основно за образование на децата си, за покупка на имот и за пътуване, а с доходи от 500 до 800 лева спестява, за да се защити от непредвидена ситуация. Хората с доходи под 500 лева нямат склонност към спестявания, показва проучването. Общото финансово и жилищно богатство на българските домакинства към края на третото тримесечие е 181 млрд. лева, от които около 150 млрд. лева са жилищното богатство. Финансовото богатство на домакинствата е 33,5 млрд. лева.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини