Скандал околко българското лекарство против рак

Учени от БАН настояват за сформирането на експертен екип от специалисти, които подробно да анализират свойствата на билката "котешка стъпка".

Благодарение на тази билка, туморите в мишките, които бяха подложени на експериментално лечение в БАН в началото на миналата седмица, почти изчезнаха.

В същото време, Изпълнителната агенция по лекарствата се обяви против опитите на професор Янчев, позовавайки се на подозрения, че ученият е използвал препарата върху хора, съобщи БТВ.

В началото на миналата седмица, белите мишки бяха тежко болни от рак, а туморите образувания върху тях бяха огромни. След 9 дни и три инжектирания на концентрирания билков екстракт обаче, раковите клетки умират, а бучките са изчезнали.

"Това потъмняване на туморите е в следствие на това, че туморните клетки некротизират, те умират", обясни проф. Иларион Янчев.

Междувременно, Изпълнителната агенция по лекарствата, позовавайки се на публикации в пресата, осъжда опитите на професор Янчев върху хора. Агенцията цитира неназована публикация. Ето какво пише в писмото на агенцията.

"Изпълнителна агенция по лекарствата изразява становище, че подобни практики и действия по провеждане на експериментално приложение върху хора е незаконно и научно необосновано и изцяло противоречи на правилата за Добра клинична практика и етичните принципи на Декларацията от Хелзинки".

Професор Янчев обаче отрича да е експериментирал с хора. "Върху хора опити не могат да се правят и не съм правил", кетегоричен е той.

Учени от БАН предлагат специалисти от различни институти да се заемат с детайлно проучване на активните съставки на котешката стъпка, които са неизвестни.

Вече са налице и първите желаещи учени, които искат доброволно да подкрепят проекта на професор Янчев.

"Бихме могли да направим математически модели, в рамките на които, да отразим процеса на развитие на тумора и въздействието върху него на екстракта", заяви проф. Красимир Атанасов.

Очаква се ръководството на БАН да реши дали да финансира продължаването на проекта след успешния край на експеримента.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини