Кредитите – по-трудни, вълна от съкращения. Преглед на националния печат -21 ноември

Кризата върна политиката, обявява „Труд". Няма съмнение, че вече започналата предизборна борба няма да се диктува от традиционните досега политически хватки - компромати, контракомпромати, ченгеджийски истории, агенти и доносници. Странта се намира в друга ситуация - сред вълните на световната финансова криза, заплашваща да се превърне и в икономическа. Досега избирателите мрънкаха на фона на неизменно нарастващото материално благосъстояние. Политиката битуваше в абстрактната сфера на морала - кой как го разбира и доколко е склонен да го разтяга. В условията на криза нещата се променят. Политиката от разговор за морал се превръща в дебати за пари, работни места, сигурност. Накратко, връща се на своето изконно място.
Банките - по-строги за ипотечните кредити, разкрива „Дневник". Банките са въвели по-сериозни изисквания към клиентите при отпускането на ипотечни заеми в последните седмици, показа проучване сред кредитни консултанти. Промените са различни за различните банки и се изразяват в намаляване процента на финансиране при покупката на имот, изискване за по-голямо самоучастие от кредитополучателите, намаляване на съотношението между месечната погасителна вноска и оставащия доход и др. Някои кредитни институции въвеждат като задължително условие заплатата на клиента да се превежда по сметка в банката. При ипотечните кредити някои банки са ограничили финансирането до 60-70% от оценката на имота, като само за по-големи градове като София, Варна, Пловдив, Бургас отпусканата сума стига до 80%. До неотдавна имаше кредитни институции, които финансираха на 100%.
Определено изискванията се увеличават и банките много внимателно проверяват всички детайли по кредита, обясняват експерти. Според тях финансовите институции наистина прилагат по-строги изисквания, но това е нормално в условията на глобална криза.
Друга тенденция е одобряването на исканията за ипотечни кредити да се отлага за началото на следващата година, казаха от финансовия консултант "Финсити". Причина е и малкото оставащо време до коледните и новогодишните празници в сравнение с технологичния период, необходим за одобряването и отпускането на парите по един ипотечен кредит. Прогнозите на специалистите са, че кредитният пазар ще се раздвижи около и след средата на януари.
От "Уникредит Булбанк" потвърдиха, че банките използват по-консервативни критерии при оценяване на кредитоспособността. Сегашните изисквания в голяма степен повтарят тези от 2002-2003 г., преди кредитния бум, допълниха от банката. Клиентите трябва да са подготвени, че в момента цената на кредита ще е по-висока, с по-голямо самоучастие, при по-големи изисквания за дохода, посочват още от кредитната институция. От МКБ Юнионбанк обясниха, че прецизират оценката на платежоспособността на клиентите, като правят по-детайлно проучване на възможностите им да изплащат кредита в условията на нарастваща цена на ресурса.
Според "Финсити" друга тенденция е преобладаващо отпускане на заеми в евро. И от "Бест кредит България" обясниха, че през тях почти не минават левови кредити. Съветваме клиентите си да ползват кредити в евро, тъй като там лихвата е по-ниска и кредитополучателят плаща по-малко, каза Пламен Пейчев, изпълнителен директор на компанията. Банки също потвърдиха, че предпочитаните от клиентите заеми са в евро, тъй като левовете на паричния пазар са по-скъпи като ресурс. Лихвените нива по ипотечните кредити в евро започват от 7.6% и достигат до 9.4%. При заемите в левове лихвите варират от 8% до 11.7%. Като цяло средните лихвени нива при жилищните кредити в левове през септември са били 9.45% спрямо 8.38% година по-рано, а сравнението при кредитите в евро е 8% тази година и 7.41% през миналата, показват данните на БНБ.
Ипотечните заеми са 46.7% от всички отпуснати кредити на домакинствата, като в последните години нарастваха по-бързо в сравнение с потребителските и все още поддържат темп над 50%.
В България кредитирането става все по-трудно, тъй като банките са загубили достъпа си до международно финансиране, след като чуждите им собственици започнаха да изпитват затруднения заради глобалната криза, писа в четвъртък в. "Файненшъл таймс". "Казаха ни да разчитаме на собствен ресурс, което означава по-малко кредити", коментира изпълнителен директор на една от банките, цитиран от вестника.
Прогнозите и на БНБ са, че през следващата година темпът на нарастване на кредитите ще намалее до около 35% на годишна база. Към края на септември ръстът на отпуснатите заеми е 47.7% при 56.4% година по-рано, показват още данните на централната банка.
Натискат борсата да спре, разкрива „24 часа". Дали да спре временно търговията на фондовата борса, ще обсъждат в Комисията за финансов надзор пенсионните фондове, инвестиционни посредници и управляващи дружества. Идеята възникнала след резките спадове и покачвания на индексите. И докато борсата бележи невиждани през последните 5-6 г. спадове заради кризата, небанковите институции, които дават кредити, пък масирано започнаха да рекламират.
Вълна от съкращения в български компании, заради кризата, прогнозира „Новинар". Българските и чуждите предприятия продължават да търпят загуби заради финансовата криза. Вчера стана ясно, че приблизително 120 работници или една пета от всички заети в монтанския производител на акумулаторни батерии "Монбат" ще бъдат съкратени. От управата на компанията са заявили, че на работниците и служителите ще бъдат изплатени съответните обезщетения. Това е поредното съкращение на персонал в българските предприятия. До този момент подобна стъпка предприеха "Агрополихим", "Оловно-цинков комплекс", "Стомана индъстри", "Дружба"-Разград, "Чугунолеене" и други. Кризата отказа и австрийската металургична компания "Фьост Алпине" да строи нов стоманодобивен завод. Преди време от компанията планираха да строят за 5 млрд. евро завод в България, Румъния, Турция или Украйна.
13-та заплата за половин държава, пресмята „Стандарт". 13-та заплата ще има. Но само за половината българи. Напук на кризата повечето кметове са спестили за коледни премии. Министрите обаче изостават. 13-та заплата ще има в Пловдив, Бургас, Добрич. Варна и Благоевград засега остават без премии. Ще преразгледаме бюджета през декември и ако намерим пари, ще раздадем нещо отгоре, обещаха от общините. Без бонус за празниците остават полицаи и чиновници, съобщиха от ведомствата на Михаил Миков и Николай Василев. За разлика от тях Даниел Вълчев се е погрижил учителите да вземат полагащите им се три премии. Служителите в Министерски съвет също ще се облажат. Отличник в кабинета се оказа Весела Лечева. Тя обеща не само коледна, но и новогодишна добавка, ако бюджетът на спортното ведомство го позволи.
Шефът на ОЛАФ: Между 10 и 100 млн. евро са злоупотребите с европари, цитира „Дума". Между 10 млн. и 100 млн. евро са злоупотребите с европейски пари. Това заяви вчера генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер, който бе на еднодневно посещение у нас. По думите му в България ще бъдат предприети действия, за да могат да се ползват разследванията на ОЛАФ като доказателствен материал. Това може да стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Брюнер посочи, че е важна активността на страната ни през следващите месеци. "След три месеца ще има доклад за напредък. Дискусията ми с премиера, с г-жа Плугчиева ще бъде продължена. Надявам се, че ще има положителни промени в областта на правосъдието, но и персонални структурни промени", каза Брюнер.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини