Лекарите вдигнаха цените на частните прегледи

Инфлацията и връхлитащата финансова криза си казаха думата и в здравния сектор. Цените на платените прегледи и изследвания в доболничната помощ са скочили, показа проверка на "Сега". В частната болница "Вита" в София първичният преглед струва вече 30 лв. при 25 лв. в началото на годината, а вторичният - 25 лв. при 20 лв. през януари. В лечебното заведение около 80% от пациентите са с частен прием, т.е. без направления от здравната каса.

За сравнение цените на тези прегледи, когато са поети от НЗОК, са 12.50 лв. за първичен и 7 лв. за вторичен преглед и не са вдигани от години. От "Вита" посочиха още, че с по-голямо увеличение са ехографията на малък таз, която от 25 лв. е станала 30 лв. Гинекологичното изследване цитонамазка е скочило почти двойно - от 8 на 15 лв.

Увеличение има също в друга популярна частна клиника в столицата - "Торакс". Там прегледът вече струва 26, а не 22 лв., както е било доскоро. От все по-набиращата скорост "Токуда" обясниха, че засега няма вдигане на цените, но това не означава, че тарифите ще останат същите до края на годината. Цената на първичния преглед там е 30 лв. В други частни медицински центрове, където още не са пипани цените, също коментират, че се очаква увеличение заради задаващата се финансова криза.

Увеличени са и цените в общинските поликлиники. В ДКЦ 25 в столичния квартал "Младост" обясниха, че има повишение на цените на всички кешови услуги с около 20% от началото на годината. Доста лекари специалисти, които наемат кабинети в поликлиниките, също са вдигнали цените на прегледите с 5 лв. - от 15 на 20 лв. за първичен преглед и от 10 на 15 лв. за вторичен.

Причина са инфлацията и липсата на промяна в цените, които здравната каса плаща. Но все още не се наблюдава повсеместно поскъпване на медицинските услуги, особено в болниците. "Засега нямаме информация за увеличаване цените на платените прегледи и изследвания", коментира председателят на асоциацията на частните болници д-р Стайко Спиридонов. Това потвърди и директорът на АГ болница "Св. София" в столицата д-р Методи Янков. "От три години цените и на платените, и на поетите от касата услуги не са се повишавали", заяви той.

От Втора градска болница в София обаче обясниха, че има увеличение при платения престой, който се е повишил поетапно през последния месец с над 20%. Цените на лабораторните изследвания засега остават непроменени. От болницата обясниха, че при тях само 1% от пациентите си плащат кеш.
Източник: dnesplus

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини