Конгрес до конгрес в София

Освен 47-ия конгрес на БСП, днес в София ще се проведе и 42-рия конгрес на един от земеделските съюзи в България.

Точно в 12 ч. конферентната зала на дома-паметник „Александър Стамболийски" на „Врабча" 1 ще се съберат делегатите за форума на Земеделския съюз „Александър Стамболийски".

Те ще приемат нова програма и устав на партията, която е част от Коалиция за България. Земеделският съюз „Александър Стамболийски" гравитира около БСП.

Образуван е през 1993 като Български земеделски народен съюз „Александър Стамболийски" след отделяне от БЗНС.

Негов ръководител до 2005 е Светослав Шиваров. На конгреса на 12 февруари 2005 за председател на Съюза е избран Спас Панчев. БЗНС „Александър Стамболийски" участва в изборите за 40-о народно събрание през 2005 като част от „Коалиция за България".

След последните изисквания на Закона за политическите партии на конгрес на Съюза през декември 2005 г. БЗНС „Александър Стамболийски" се преименува, а от февруари 2006 г. е с официална съдебна регистрация като Земеделски съюз „Александър Стамболийски".

„Създаваме по-доброто бъдеще", е мотото на 47-ия конгрес на БСП, който пък ще се проведе днес и утре в зала 1 НДК.

Във въведението към един от документите, които ще бъдат обсъждани и приети на конгреса, е нова Програма на БСП.

В документа под наслов „За България – свободни граждани, справедлива държава, солидарно общество" се подчертава:

„Причината ние, българските социалисти, да представим сега новата си програма е една – стремежът ни да дадем своите отговори на тези и на множество други въпроси на днешния и на утрешния ден на България.

Както и въз основа на тях да обосновем своето виждане и предложения за онези промени, които са наложителни, за да може всеки български гражданин да се радва на пълноценен живот в собствената си страна, като част от европейското семейство, отворена към света.

БСП предлага днес своята нова програма като наследник и продължител на над 100-годишната история на създадената през 1891 г. Българска социалдемократическа партия.

Ние съхраняваме и отстояваме демократичните традиции от историческото си наследство, подчертаваме историческото значение на революционните борби на поколения български социалдемократи, комунисти и социалисти за свобода и човешки права и оценяваме по достойнство съграденото в страната при социализма през втората половина на миналия век.

Същевременно ние отхвърляме и осъждаме от миналото си всичко, противоречащо на социалистическите идеи, демокрацията и хуманизма".

На форума ще бъдат приети промени в Устава на партията и Политическа рамка за участието през 2009 г. на изборите за Европейски парламент и 41-во народно събрание.

Един от очакваните моменти в работата на форума е и изборът за председател и ИБ на БСП.

Вероятно на поста ще бъде преизбран Сергей Станишев.

На конгреса делегати от София ще бъдат председателят на ВС на БСП Сергей Станишев, председателят на ГС на БСП-София и член на ИБ Румен Овчаров, секретарят на ИБ на БСП Катя Николова, депутатите от групата на ПЕС в ЕП Кристиян Вигенин и Илияна Йотова, общинските съветници от БСП в СОС Жельо Бойчев и Георги Кадиев.

Делегатите ще бъдат над 800.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини