Преизбраха Станишев за лидер на БСП

Сергей Станишев е новият стар председател на Висшия съвет на БСП. Той е избран с гласовете на 809 делегати или 97.47%.

За председател на Общопартийната контролна комисия е избрана Валентина Богданова. Избрани са и 27 членове на Висшия съвет на социалистическата партия.

Богданова е получила 797 делегатски гласа и е единственият избран член на общопартийната контролна комисия.

Сред 27-те избрани членове на Висшия съвет са лидера на партията Сергей Станишев, Дора Янкова, Георги Пирински, Стефан Данаилов, Петър Мутафиев, Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Весела Лечева, Михаил Миков, Георги Кадиев, Атанаска Тенева, Евгений Желев, Румен Овчаров, Любен Корнезов, Кристиян Вигенин, Асен Гагаузов, Красимир Премянов, Георги Юруков, Бойко Великов, Велислава Дърева, Альоша Даков, Антон Кутев, Ненко Темелков, Катя Николова, Ваня Добрева, Владимир Топенчаров, Кирил Желев.

Станишев предложи да има втори тур за избор на Висшия съвет. "Навлизаме в много важен решаващ период преди избори. Висшият съвет, който взема тежки и отговорни решения от името на партията, трябва да има високоморална легитимност", каза още Станишев.

От своя страна депутатът Татяна Дончева заяви: "Думите за висока представителност са много хубави, стига да не се сблъскват с истинската реалност. Системата на гласуване позволява игри с листите. Да избегнете разсейването на гласовете е безсмислено. При тази система на работа - да не излязат пак сметките без кръчмар."

В момента делегатите обсъждат как точно да се проведе избора на оставащите 92 членове на Висшия съвет.

Припомняме, че снощи бяха избрани 62-та делегирани членове на ВС на БСП, между които е и бившият министър на вътрешните работи Румен Петков.

Сергей Станишев е избран за председател на Висшия съвет на БСП за първи път на 15 декември 2001 година. Тогава днешният премиер побеждава с подкрепата на 67% от делегатите.

На второ място остава Румен Овчаров, на трето Бойко Великов, а последен според резултатите от гласуването се класира Красимир Премянов с 4% от гласовете.

Кандидатурата на Станишев е издигната лично от Георги Първанов, спечелил няколко месеца по-рано президентските избори.

Година и половина по-късно Станишев отново печели доверието на делегатите на 45 конгрес на социалистическата партия. Тогава той печели 94.93 % от гласовете. За него гласуват 637 делегати от общо 746.

Станишев получава най-много гласове и като член на ВС на БСП - 89 %. На второ място е Янаки Стоилов с 84 % и на трето Стефан Данаилов с 82 %.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини