Люта битка за шефове в БСП. Преглед на националния печат – 24 ноември

Люта битка за шефове в БСП, разкрива „Стандарт". Всички познати висши социалисти остават в ръководството на БСП въпреки призива на лидера Сергей Станишев за подмладяване и обновяване. Това е резултатът от лютата битка за Висшия съвет на Столетницата, разразила се на втория ден от 47-ия конгрес на червените. Социалистите процедурно порязаха Станишев минути след като го преизбраха с рекордните 97,47% от гласовете, или 809 от 853 бюлетини. Само с 27 от 119 редовно избрани членове на Висшия съвет осъмна обаче конгресът. Цяла нощ социалистите гласуваха тайно. Но едва 27 от мераклиите за партийна власт събраха нужните 50 плюс един на сто от гласовете. Номер №1 по доверие е Станишев, следван от кмета на Смолян Дора Янкова, шефа на парламента Георги Пирински и културния министър Стефан Данаилов. На предишния конгрес шампион по доверие бе Весела Лечева. Сега тя е на 8-о място. Втори тур на партийния вот поиска Станишев. И разпали конгресните страсти. Ще стоим още един ден в НДК, скочиха делегатите
Илия Божинов: Трамваят върви, но чуйте поне гласовете в БСП, зове „24 часа". 683-ма делегати подкрепиха новата програма на БСП, с която социалистите отхвърлят "всичко, противоречащо на демокрацията и хуманизма", посвещават се на "историческото преодоляване на капитализма" и обещават в края на втория мандат да преразгледат плоския данък. За 10-15 г. изоставането на работните заплати у нас трудно ще бъде преодоляно, вещае документът. Отношението към корупцията го няма, заобиколена е темата за олигарсите и картелите, забеляза представителят на лявото крило Илия Божинов. Той се възмути и от обявяването на БСП за народна партия. "То вярно, че кучетата си лаят, а трамваят си върви, но поне гласовете от собствената си партия е добре да чуваме", каза Божинов. Защо ограничен кръг от хора вземат решения, поставящи пред свършен факт цялата партия, отбеляза Красимир Премянов. Той настоя да не се мълчи за ДПС и да се оставя да завладява цели райони. БСП ги остави да се окопаят, а българският турчин не е равно на ДПС, нито ДПС е само Ахмед и Мехмед, каза и зам.-шефът на червените в Кърджали Незми Мюмюн. Това е първият конгрес без полемика в залата, заяви пред силно оредялата зала и Янаки Стоилов. Отбеляза и че има опасна концентрация на политическа, бизнес и медийна власт в ръцете на тесен кръг хора.
Гладът подгони делегатите, описва втория ден на конгреса „Труд". Кворумът по време на 47-ия конгрес на БСП вчера на няколко пъти бе "на ръба", заради глада и умората на делегатите. По обед дискусията за устава бе прекъсната точно по време на "невротичния" текст за съвместяването на партийни и държавни постове. Причината бе, че много делегати решиха първо да заситят глада си и се възползваха от дошлите по същото време безплатни сандвичи. Очевидно не бяха малко и социалистите, изпълнили лютата закана "да потърсим нещо по-холестеролно около НДК". Така кворумът падна и бе дадена почивка. Сандвичите бяха подредени на маси във фоайето, оградени с тъмночервени въжета от течащото по същото време в НДК изложение "Произведено в България". Много делегати се възползваха от изложението и купиха подаръци за близките си. "Десетката" удари социалист от Пловдив, който още в събота вечерта напазарува голямо мече.
Конгрес на пълния мандат, акцентира „Дневник". Тъкмо беше преизбран за лидер на БСП с 97.47 на сто от гласовете, Сергей Станишев получи първия и единствен отпор от делегатите на 47-ия конгрес на партията. Изненадата дойде в края на "скучното и режисирано" по думите на социалисти събитие. Съпротивата беше предизвикана от нежеланието на залата да попълни с тайно гласуване незаетите места в новото ръководство, както предложи Станишев. Оказа се, че при първия таен вот са одобрени едва 27 от 119-те членове на Националния съвет. За останалите залата се наложи и гласовете бяха дадени явно.
"Бламираме председателя", възкликна делегат. Това стана въпреки предупреждението на Кирил Добрев: "Не може да се гласува явно само защото някои региони се притесняват, че хората им няма да влязат в новото ръководство след таен вот."
Противодействието е от БСП - София, на Румен Овчаров, казаха социалисти. По думите им целта на Овчаров е не толкова да вкара повече свои, колкото да ограничи разширяването на позициите на другите лобита. В крайна сметка старите лица останаха и в новото ръководство. Позициите си запазиха Румен Петков, Димитър Дъбов. Сред новите фигури в ръководството са изпълнителният директор на Международния панаир в Пловдив Георги Гергов и вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева, смятани за близки до президента Георги Първанов. Леко разместване има сред критично настроените - отпаднаха Илия Божинов и Първан Дангов (бившият кмет на Дупница), но пък влезе кметът на Благоевград Костадин Паскалев.
В същото време беше отчетено, че повече от една трета от членовете на съвета са до 35 години, от т.нар. младежка квота. В първия конгресен ден Станишев каза, че негова незавършена още лична битка е привличането на млади в БСП. Задочният отговор на Овчаров гласеше, че новите лидери не се изграждат при изкачване със скоростни асансьори направо до върховете на партията.
Ако интригата вчера беше бламирането на Станишев, то през първия ден най-много коментари предизвика отсъствието на Ахмед Доган . Той пропусна и конгреса на НДСВ, който беше ден след смъртта на шефа на кабинета му Ахмед Емин. Социалисти говореха, че Доган не искал да измести центъра на събитието, привличайки вниманието на журналистите. Други обаче си спомняха как от години не е пропускал техен конгрес и разчетоха знак, че нов съюз след изборите не е сигурен. "Няма интрига, не я търсете, това е лично решение", каза Станишев. Макар да благодари на лидерите на НДСВ и ДПС за подкрепата, премиерът подчерта партията на Доган - "научихме се да оценяваме истинското партньорско отношение и подкрепа в най-трудни моменти от ДПС и отговаряме със същото, БСП доказа, че е партия, която не предава".
Би било грешка, ако се приемат крайни идеи, според които за сметка на свободната инициатива на бизнеса се лансира прекомерна държавна намеса със свръхрегулация на икономиката, каза пред делегатите лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Такива намерения обаче присъстват в програмата на БСП.
В едночасовото си емоционално изказване в началото Сергей Станишев потвърди заявката за нов управленски мандат.
"България се модернизира, но за истинската промяна един мандат не стига, не може да има успешно и стабилно следващо управление без основното участие на БСП", заяви той. Без нито веднъж да назове ГЕРБ, той определи партията на Бойко Борисов като "изключително агресивна и яростна опозиция". Повтори тезата си за консолидация - "аз съм отборен играч и на изборите трябва да излезем единни, но не на хартия и декларации, а като жив политически организъм". И показа самочувствие: "През 2001 г. не бях готов за лидер, но вие бяхте и сте моят гръб и ми дадохте възможност да се науча. Назначихте ме да свърша обществена работа и мисля, че се справих. Тогава не знаех колко висока трябва да е летвата, сега знам колко по-високо още трябва да скачаме, но само ако всички гледаме в една посока и пазим гърба на другаря." И най-яростната критика, изказана в тази зала, не може да ме обиди, би ме обидило, ако утре го прочета във вестника от делегат, мълчал на конгреса, каза Станишев. "Това е първият конгрес от много години насам, на който не се чу нито една реплика, никаква остра полемика между оратора и залата" - отбеляза водачът на левицата в БСП Янаки Стоилов. Това е конгресът, свикан, когато БСП за първи път ще завърши цял управленски мандат, обобщи друг.
Само 3% разлика между БСП и ГЕРБ, злорадства „Дума". Ако парламентарните избори бяха днес, 22 на сто от българите биха гласували за ГЕРБ, 19 на сто - за БСП, а осем процента - за ДПС. Това сочат данните от социологическо проучване за политическите нагласи в обществото, направено през ноември от ББСС "Галъп Интернешънъл". Най-много е спаднала електоралната подкрепа за ГЕРБ в последния един месец, обясни Марчела Абрашева, изпълнителен директор на агенцията. Според нея причина за спада е, от една страна, скандалът около оставката на зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов и изравянето на скелета от гардероба на "възродителния процес". Проучването сочи още, че партия "Атака" би събрала 6 на сто от гласовете на българите, СДС - 3%, ДСБ - 2%. НДСВ и ВМРО ще получат по 1% от вота. Общо 36 на сто от анкетираните са посочили, че няма да отидат до урните на парламентарни избори.
Борисов иска правата на енергиен министър, отбелязва „Труд". Кметът на София Бойко Борисов е поискал от енергийния министър Петър Димитров да бъде упълномощен да контролира работата на "ЧЕЗ Електроразпределение-Столично". Градоначалникът е изпратил писмо с желанието си да съставя актове за нарушения и да проверява дейността на чешката фирма. В искането си Генерала се позовава на чл. 77 от Закона за енергетиката, според който министърът може да упълномощава лица, които да проверяват електроразпределителните дружества. "Този контрол е работа на министъра на икономиката, ако се е върнал вече от топлите страни. И понеже аз съм съпричастен към неволята на хората, ако министърът ми прехвърли тези права, които всъщност са негови задължения, до края на годината с актове ще принудя ЧЕЗ да изгради телефонен център в София", обясни Борисов. Истината обаче е, че работата на естествените монополисти в енергетиката се контролира по закон от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, чийто председател е проф. Константин Шушулов.
Вълна от продажби на компании в България, очаква „Дневник". Очаква се през следващата година заради икономическата криза да има вълна от продажби на неефективни компании, прогнозираха експерти и консултанти. Тенденцията ще засегне на първо място фирми в структурите на големи холдинги, които носят съвсем малка част от печалбите и приходите на групата. Анализатори очакват да има и продажби на дружества, собственост на закъсали международни компании. "Около 90% от приходите на немалка част от големите икономически структури в България се формират от една или две техни компании от общо 10 или 20. И ако допреди година това не беше проблем, то сега мениджърите започват да се замисля по отношение на структурата им", заяви Билян Балев, управляващ партньор във "Форем консултинг", един от големите консултанти при придобивания. Процесът на преструктуриране на компании вече е факт, потвърди и Асен Христов, председател на надзорния съвет на един от най-големите холдинги в страната. "Еврохолд България".
Според него вече дори има подготвяни сделки. Нормално е мениджърите да предпочетат да се разделят с даден бизнес, дори и на загуба, ако той ще им носи по-голяма загуба в бъдеще, заяви още той. Вълна от продажби вече се вижда, заяви и Павел Езекиев, управляващ партньор във фонда NEVEQ. Според него въпросът обаче е дали сделките ще бъдат успешни.
Голям интерес към придобивания ще има в банковата сфера, смята Балев. Според него другите индустрии, в които е вероятно да има интерес, са телекомуникациите, енергетиката, фармацията и хранително-вкусовата промишленост. Заради кризата и мрачните икономически прогнози собствениците на компании започват да правят и по-трезва преценка за стойността на своя бизнес, добавят още анализатори. "В момента наистина могат да се видят корпоративни сделки и предложения на много атрактивния цени", коментира Асен Христов. Това също ще даде тласък на придобиванията, смятат експерти.
Основните купувачи при един такъв процес ще бъдат както най-големите и ефективни компании в един сектор, така и фондовете за дялово финансиране (наречени още private equity фондове), смятат специалисти. Това са дружества, които влизат в компании, развиват ги и след 3 до 5 години ги продават.
В България има ниска консолидация на икономическите сектори. Това означава, че може да има покупки от страна на най-добрите в бранша, коментират от "Форем". Асен Христов прогнозира, че е възможно някои предприятия да бъдат закупени и впоследствие закрити, като се запазят само пазарите им. Според него малкият и средният бизнес ще е най-сериозно засегнат, а най-силно процесът на преструктуриране ще се усети през първото тримесечие на годината.
Фондовете за дялово инвестиране също ще са сериозни купувачи, тъй като в момента те притежават много свободни средства, смята още Билян Балев. Действително в подобни моменти се отваря бизнес за private equity компаниите, коментира и Христо Вълев - инвестиционен мениджър на първия български фонд за дялово финансиране - "Адванс екуити фонд", управляван от "Карол". Според него обаче пречка пред навлизането на големи чужди фондове е долната граница, която те поставят като изискване за своите инвестиции. За да има интерес от такава компания, сделката трябва да е поне за 10 млн. евро. Фондовете за дялов капитал няма да имат засилено присъствие в България в първата половина на следващата година, тъй като те работят основно с банково финансиране, коментира Павел Езекиев. Според него през втората половина на годината активността им ще зависи от това доколко ще се стабилизира финансовият сектор.
В България работят няколко private equity фонда, сред които по-активни са "Глобал файнънс", New Europe venture fund (NEVEQ) и "Адванс екуити". Като цяло интересът към региона се повишава, и то от няколко от най-сериозните имена в бранша. "Забелязваме, че все повече от големите имена започват да гледат към Югоизточна Европа. Сред тях са "Карлайл", "Бриджпойнт", 3i и CVC", коментира за "Дневник" Мирна Марович, президент на хърватската асоциация на private equity фондовете.
Чесънът нагоре, портокалите падат, отбелязва „Труд". Чесънът като универсално лекарство и любима храна на българина изненадващо поскъпна с 10,7% през последната седмица.
Средната цена на едро се увеличи от 2,89 лв. на 3,20 лв. за килограм с ДДС, съобщи Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Поскъпването се обяснява с ниските добиви на чесън у нас и с вноса.
В същото време повечето храни поевтиняват. Най-голям е спадът при цитрусовите плодове. Само за седмица цените на портокалите са слезли с 11,4% до 1,47 лева/кг, а на мандарините - с 12,6% до 1,39 лева/кг.
Цените в Банско като в Австрия, предупреждава „Монитор". Цените на ски почивките преди високия сезон за Коледа и Нова година в Австрия и в Банско са еднакви. Това казаха за "Монитор" от голям столичен туроператор, като се базираха на офертите, които за последно са сравнени преди десетина дни на световното туристическо изложение в Лондон WTM.
Родните оферти за курорта до 21 декември варират между 460 лв. и 520 лв. за уикенд за двама в четири или петзвезден хотел с включени ски карти. Толкова струва и почивката в аналогичен австрийски курорт . Училищата по ски са най-изгодни за шест дни, защото цената за възрастен е 91 лв., за деца - 59 лв., а най-скъпи остават уроците по сноуборд - 208 лв. Намаление в цените на картите не се предвиждат. От туроператора "България холидейз" поясниха, че сравненията в цените не са във вреда на страната ни, защото качеството на обслужването, допълнителните занимания, които осигуряват за туристите, грижата за гостите на курорта по нищо не се различават и от най-качествените услуги в западноевропейската държава. Хората у нас вече не избират на база "най-ниска цена", а според най-приятни условия. Резервациите за четири- и петзвездните хотели на туроператора са пълни до средата на януари.
Както "Монитор" вече писа, според Ветко Арабаджиев, председател на Съюза на инвеститорите в туризма, след пика на сезона се очаква огромен спад в резервациите, който като цяло ще доведе до 30% отлив за сезона.
До Нова година съотношението между български и чужди гости е 50:50%, а след 11 януари е в полза на чужденците - 75:25%. Засега поравно е броят на гостите от Великобритания и Русия, а следващи по активност са ски туристите от Румъния, Македония и Сърбия, допълниха от "България холидейз". Според тях важен фактор по отношение на българските почиващи е, че половината са "завръщащи" се - т.е. те вече са избирали същите пакети почивки и в предишни сезони. Според туроператора от новите гости над половината са избрали своите хотели по препоръка на близки и приятели. Оказва се, че при еднакви цени с Австрия за мнозина нашенци рискът да бъде отменен полетът им поради лошо време, да аварират с колата си в снеговете насред Европа и да ядат местната специфична храна е достатъчно основание да си останат у нас.
Откриването на сезона ще стане на 29 ноември, каза за "Монитор" Александър Краваров, кмет на Банско. Засега е невъзможно да се регулира продажбата на карти за почиващите в курорта на по-ниски цени, отколкото за приходящите скиори, обясни той, въпреки че такова бе искането на самите хотелиери. Единственото решение да се справим със струпването на скиори е да се изгради втора кабинкова въжена линия.
Това лято концесионерът "Юлен" е рекултивирал пистите и така и при много малка снежна покривка ще се кара добре.
Краваров предупреди, че от 1 декември паяк започва да раздига неправилно паркиралите автомобили из курорта. Над 300 са новите паркоместа и хората трябва да спазват правилата, коментира кметът.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини