Кеворк, Нидал, Хачо и Гарелов - сътрудници на ДС

Комисията по досиетата обяви имената на служители на Българската национална телевизия, които са сътрудничили на Държавна сигурност.

Новият списък, изобличаващ в принадлежност към ДС, отново успява да шокира с включените в него имена на едни от емблематичните за българската журналистика и за Българската национална телевизия лица - Кеворк Кеворкян (псевдоним Димитър), Иван Гарелов (псевдоним Талев), Нидал Алгафари (псевдоним Наско), Хачо Бояджиев (псевдоним Кръстю), Огнян Димов (псевдоним Охридски), Иван Гранитски (псевдоним Огнян), Александър Авджиев (псевдоним Павел).

Списъкът съдържа 37 имена. Проверени са 484 души. 10 не подлежат на проверка. Комисията не е получила данни за Николай Иванов Димитров, директор на Радио-телевизионен център - Варна.

На проверка са подложени председателят, заместник-председателите, генералните директори, членовете на управителен съвет, членовете на контролен орган, членовете, ръководителите на редакции (дирекции), ръководителите на отдели и ръководителите на сектори в Българската национална телевизия.

Комисията е установила принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на 6 (шест) лица, данните за които не подлежат на публикуване по силата на чл. 30, ал. 1, т. 1 от закона.

Пълният списък с имената на сътрудничилите на ДС служители на БНТ можете да видите тук.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини