Пак клатят кабинета. Преглед на националния печат – 27 ноември

Последен напън за сваляне на кабинета, зове „Монитор". Опозицията започва преговори за искане на вот на недоверие срещу правителството заради спрените 220 млн. евро по програма ФАР. Инициативата тръгна от независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев след скандални изказвания в пленарната зала. Това ще бъде последният опит за вот на недоверие срещу кабинета, тъй като по закон опозицията няма право да иска вот за цялостна политика на кабинета шест месеца преди края на мандата. Според Янев изходът е в ръцете на премиера Сергей Станишев и той трябва или да подаде оставка, или да освободи петима души на възлови позиции и да ги даде на ДАНС и прокуратурата. Двамата депутати обещаха дори да извадят на показ и корупционни схеми. Ако не се стигне до конкретни действия, ще бъде отнета и акредитацията на Разплащателната агенция, което може да ни коства 3,5 млрд. евро", коментира Янев.
Ако не се стигне до конкретни действия, ще бъде отнета и акредитацията на Разплащателната агенция, което може да ни коства 3,5 млрд. евро", коментира Янев. Той цитира народната поговорка "Бива, бива, но от бивол курбан не бива" и допълни, че правителството е направило държавата на курбан. Неофициално нагласите сред останалите опозиционни парламентарни групи са искането за вота на недоверие да бъде подкрепен.
"Нужно ни е ново правителство. Единственият ви аргумент по време на вота през юни беше, че мерките срещу България са временни и че ще успеете да си върнете доверието на Европейската комисия. Но не успяхте. Тръгвайте си", призова от трибуната лидерът на ДСБ Иван Костов. Той изтъкна, че страната ни влиза в тежка икономическа криза и в криза на отношенията с ЕС. Недопустимо е Станишев да казва, че е разочарован, защото ние се разочаровахме от него", допълни Костов.
Парламентарната група на ОДС също поиска оставката на кабинета и настоя за незабавното изслушване на премиера, което обаче беше отхвърлено.
"Заради лъжите, корупцията и кражбите на това правителство Европейският съюз наложи санкция на страната ни, каквато не имало в 50-годишната му история", коментира председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Той обясни, че рискът от измами у нас продължава да е толкова висок, че Европейският съюз няма как да не предприеме жестоки санкции срещу страната ни.
Незабавни предсрочни избори поиска и парламентарната група на БНД. "Отказът на ЕК да възстанови отнетите през юли акредитации по ФАР ясно доказва, че настоящото управление на тройната коалиция тотално се е дискредитирало пред европейските ни партньори", каза председателят на партията Николай Свинаров. Според БНД не бива да се позволява управленска некомпетентност да застрашава страната ни. Свинаров допълни, че приетият през лятото план на правителството е пълен провал.
Социалистите от своя страна признаха, че страната се намира в сериозна ситуация. "Опозицията няма основание да твърди, че се проявява пренебрежение към отговорностите", каза председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Той бе категоричен, че управляващите ще предприемат нови мерки в структурно и организационно отношение. Според Найденов колегите му възприемат решението на Европейската комисия като несправедливо отношение към България, защото то не отразява реалността. „Не очакваме жестове на любезност, а справедливост", каза той.
Осветлиха агентурата в БНТ, пише „Монитор". 37 от заемалите ръководни длъжности в БНТ са донасяли за бившата Държавна сигурност. Вчера Комисията по досиетата публикува списъка им. Проверени са 484, сред които Хачо Бояджиевв и Кеворк Кеворкян. За един не са изпратени всички необходими данни и съответно не е проверен, уточняват от комисията. "Става дума за наш служител във Варна, за когото сме пратили информация. Ще видя какво не са получили в комисията", каза пред "Монитор" тв шефката Уляна Пръмова.Само един от обявените агенти заема ръководна длъжност и в момента в БНР. Това е кинокритикът Атанас Свиленов, който е шеф на Телевизионния фонд.
Генералният директор на БНТ от 23 юни 1995 година до 7 юни 1996 година Хачо Бояджиев е сътрудничил на службите като агент Кръстю. Той е работил за Второ главно - контраразузнаването, и Първо - външното разузнаване. Вербуван е през 1958 година, а е снет от отчет през 1971 година.
Името на изпълнителния директор на БНТ от 7 юни 2002 до 6 юни 2004 година Нидал Алгафари също изскочи сред доносниците. Псевдонимът му е бил Наско. Вербуван е през 1988 година. Няма данни кога е снет от отчет.
За Кеворк Кеворкян, вписан като агент Димитър, също няма данни кога е свален от отчет. Той е програмен директор и главен редактор в БНТ от 20 март 1990 г. до 8 януари 1991 г. И името на Иван Гарелов изскочи в списъка с досиетата. Господин Панорама е бил главен редактор от 1 април 1990 г. до 10 април 1992 г. и ръководител на направление "Новини" от 1 юни 1999 г. до 11 септември 2000 г. Посочено е, че е бил щатен служител и нещатен служител на Комитета за държавна сигурност и Първо главно. Псевдонимът му е бил Талев. За Гарелов в графата документи, свързани с кариерното му развитие, пише, че на 19 декември 1967 г. е назначен за младши разузнавач, година по-късно е преназначен за разузнавач VI степен, като същата година е изпратен на едногодишен курс в СССР, а през 1969 г. е уволнен. През 1970 г. обаче е привлечен като нещатен оперативен работник.
Бившият водещ на предаването „Добро утро" и главен редактор в БНТ в периода 2004-2008 г. Александър Авджиев също е в списъка на комисията по досиета като агент Павел. През 1990 г. е снет от отчет.
Димитри Иванов, Иван Гранитски, Огнян Сапарев също бяха извадени на светло. Името на Милен Вълков изскочи и сред агентите, работили в БНТ. То обаче излезе по-рано, когато бяха обявени имената на ДС сътрудниците в състава на СЕМ. Същото се отнася и за ексгенералния директор на БНТ Иван Токаджиев, който влезе в решението на Комисията по досиета, с което бяха обявени сътрудниците в Министерския съвет. Токаджиев е бил агент с псевдоним Колев.
Батко до дни на съд, прогнозира „Труд". Знакови дела пред приключване и изрядно съдийско поведение по процеси от обществен интерес, отчетоха паралелно главният прокурор Борис Велчев и Висшият съдебен съвет ден след като Брюксел окончателно ни отряза 220 млн. евро по ФАР. Разследването срещу ексшефа на пътния фонд Веселин Георгиев- Батко за дадени обществени поръчки за милиони на фирми и сдружение на братята му Бойко и Емил Георгиеви е приключено. До дни случаят ще влезе в съда, каза Велчев. Щетата от действията на Батко се изчислява на 150 млн. евро.

Съдиите се разбързаха, минават на нощни смени, твърди „Новинар". Освен да минем на нощна смяна в сградата на съда, друг изход не виждам. Това заяви в сряда на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Това стана, след като членовете на ВСС обсъдиха условията на работа на съдиите в палатата. Всеки съдия има възможността да участва в 5 заседания месечно, въпреки че има насрочени много повече. Това се получава заради липсата на зали. В палатата трябва да има 71 зали, а тя борави с 10, заяви още Груев.
Управляващите приземяват бюджет 2009, пише „Дневник". Правителството все пак ще внесе корекции в проектозакона за бюджет 2009 заради световната икономическа криза, съобщиха депутати от управляващата коалиция. Решението на мнозинството идва след като повече от месец опозицията и макроикономисти критикуваха проекта заради нереалистичната му макрорамка и в момент, когато финансовата криза все повече удря икономиката на България. Новите параметри на макрорамката предвиждат икономически растеж между 1.2% и 2% при 4.7% заложени в оригиналния проект на Министерството на финансите, одобрен и от правителството в края на октомври. По-ниският ръст на икономиката означава, че ако се спази уговорката между управляващите разходите да не надминават 40% от БВП, те трябва да бъдат съкратени с 2 млрд. лв. Председателят и зам.-председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров и Милен Велчев не коментираха откъде ще дойде това намаление.
Председателят и зам.-председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров и Милен Велчев не коментираха откъде ще дойде това намаление. Депутатът от БСП обясни, че промяната ще отнеме време. Именно по тази причина стандартният срок за внасяне на предложения за изменения в проектозакона между първо и второ четене беше удължен с 10 дни. Румен Овчаров се е ангажирал в разговор с председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев да се вземат предвид и исканията на бизнеса за бюджета, съобщи "Медиапул".
Според източници на "Дневник" от тройната коалиция съкращенията на разходи ще засегнат всички пера. Мартин Димитров от ОДС пък предложи първите мерки да включат закриването на министерствата на извънредните ситуации и на администрацията и административните реформи.
Решението за пренаписване на бюджета идва само ден след като Европейската комисия потвърди отнемането на акредитациите на две от агенциите, разпределящи фондовете по програма ФАР, като по този начин окончателно отряза достъпа на страната до 220 млн. евро. Управляващи смятат, че като следствие от това решение в бюджета за следващата година трябва да бъдат заложени средства за довършване на важни инфраструктурни проекти. Вероятно обаче ще има и нужда от пари, които България да върне на Брюксел.
Брюксел иска 790 млн. лв. от България, разкрива „24 часа". Европейската комисия ще поиска около 790 млн. лв. от България, за да се пребори с финансовата криза и рецесията на икономиката в общността. Според представения план на ЕК всяка държава членка трябва да внесе 1,2% от БВП в общ фонд, чрез който да се реанимират закъсалите производства и отрасли, да се съживи потребителското търсене и да се разкрият нови работни места.

Петилетка без данъци за големи инвестиции, съобщава „Стандарт". Фирмите няма да плащат данък печалба в рамките на 5 год. , ако направят инвестиции за над 10 млн. лева. Това ще гласуват в четвъртък депутатите от бюджетната комисия. Предложението е на Йордан Цовен от ДПС. Условие да се ползва облекчението е да се купуват нови машини и оборудване, както и фирмата да работи в областта на селското стопанство, преработващата промишленост, производството, високите технологии и инфраструктурата. Да се запазят и всички сегашни облекчения за дарения на фирмите, решиха още депутатите.
За депутата пенсия като президент, възмущава се „24 часа". Депутатите да се пенсионират на 55 г. и да вземат 70 % от заплатата като народни представители. Сега това прави 1455,30 лева, а след време повече, защото на всеки три месеца парламентът актуализира парите си според средната заплата на обществения сектор. "Знам, че ще ни оплюете, но в Европа е така. Не може след 4 години прекъсване да изпаднеш отвсякъде", обясни Петър Берон. Той е един от 11-те разнообразни вносители на поправките в Кодекса за социално осигуряване. Първият подписал е Ваньо Хърков от "Атака". Следват няколко негови съпартийци, колегите от БСП Иван Даков, Станка Маринчева, Костадин Кобаков и Борис Николов.
Данък сгради скача до 4 пъти, бие тревога „Труд". Данък сгради може да скочи до 4 пъти от 1 януари 2009 г. Изненадващо бюджетната комисия в парламента вдигна максималния размер на налога от 3 на 5 промила от данъчната оценка на имота. Още по изненадващо предложението за това не дойде от депутат, а от Георги Кадиев, столичен общински съветник от БСП. Сега за имот в София с оценка 100 хил. лв. се плаща 187 лв. данък. Ако догодина общината реши да въведе максималния промил (5%), за същото жилище ще се дължат 750 лв.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини